De dagen worden weer korter (en natter) en langzaam kruipen we naar het einde van 2020. Dit is dé tijd voor bedrijven om hun strategie en hun plannen voor 2021 onder de loep te nemen. Het is ook het ideale moment om de strategie voor de WBSO-aanvragen te bepalen. Daar is immers veel winst te behalen! Onze WBSO-expert Kees geeft je alvast 5 tips. Doe er je voordeel mee!

WBSO, iets voor jou?

De WBSO is het grootste stimuleringsinstrument van Nederland op het gebied van innovatie. De regeling is er voor een technisch nieuw product, een fysiek productieproces of programmatuur die binnen jouw bedrijf wordt ontwikkeld. Je hebt direct fiscaal voordeel als er WBSO wordt toegekend: je bedrijf hoeft minder (tot 50%) loonheffing af te staan.
Juist tijdens de coronacrisis is het belangrijk om te blijven innoveren. Om dit te stimuleren heeft de overheid twee tarieven tijdelijk verhoogd. Het tarief in de eerste schijf is van 32% naar 40% gestegen en voor starters geldt zelfs een tarief van 50% ten opzichte van de 40% van vorig jaar.

Een goede strategie is het halve werk

1 januari 2021 lijkt nog ver weg. Toch is het goed om nu al over de strategie en de bijbehorende WBSO-aanvraag na te denken. Een goede voorbereiding daarbij zorgt ervoor dat de aanvraag soepel verloopt en dat je het maximale uit de WBSO kan halen. Hiervoor hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Bespreek de WBSO-aanvraag in de organisatie: Het is verstandig om de WBSO tenminste met het management en met de R&D-afdeling te bespreken:
    • Aan het einde van het jaar bespreekt het management veelal de doelen voor 2021. Het is goed om deze doelen te koppelen aan de ontwikkel-roadmap, hiermee heb je namelijk direct inzichtelijk welke projecten je kan aanvragen. Daarnaast is het op managementniveau van belang om eventuele organisatorische wijzigingen in kaart te brengen. Wanneer er bijvoorbeeld wijzigingen plaatsvinden in de organisatiestructuur, dan kan dat effect hebben op de aanvraag.
    • Daarnaast is het verstandig om het R&D-team bij de aanvraag te betrekken. Zij weten wat de knelpunten van een project zijn en hoeveel tijd hieraan gespendeerd moet worden.
  • Richt je WBSO strategisch in: In de WBSO-aanvraag dien je vooraf aan te geven wat de innovatie behelst. Op basis daarvan wordt de WBSO toegezegd. Maar als dat plan wijzigt, bijvoorbeeld doordat het bedrijf of de werkwijze verandert, kan de aanvraag daarop niet meer aangepast worden. Ben je met meerdere ontwikkelingen bezig, dan is het daarom verstandig om meerdere WBSO-projecten in te dienen.
  • Bekijk je huidige WBSO-aanvraag: Als je al gebruik maakt van de WBSO, dan is het goed om je huidige WBSO-aanvraag te bekijken. Ga daarbij na of de huidige omschrijving voldoende de lading dekt en of de beschreven einddatum nog steeds realistisch is.
  • Kijk verder dan alleen de eerste aanvraagperiode: Tijdens de eerste aanvraag moet je diverse strategische keuzes maken. Deze keuzes kunnen bepalend zijn voor de hoogte van de subsidie later. Een voorbeeld: wanneer je tijdens de eerste periode geen overige kosten en uitgaven verwacht, dan is het aantrekkelijker om een extra opslag (forfaitaire tarief) aan te vragen. Deze keuze geldt echter ook voor de rest van het jaar. Wanneer je later in het jaar wel kosten en uitgaven hebt, dan mag je die niet meenemen. Als je dit niet goed inzichtelijk hebt, dan kun je veel korting mislopen.
  • Vraag aanvullende subsidies aan: Wij zien WBSO als een startpunt: vaak kan er naast deze basissubsidie voor jouw innovatie ook een beroep gedaan worden op een andere, aanvullende subsidie. Die subsidies zijn soms minder bekend, mogelijk minder laagdrempelig en kunnen om een andere belichting van de innovatie vragen. De subsidies die wij vaak aanvullend op de WBSO aanvragen, zijn onder andere MIT en OPZuid. Wij gebruiken de WBSO daarbij als het startpunt.  Het is namelijk een goed moment om de innovaties met je intermediair te bespreken, en naast de WBSO ook gelijk te kijken of er in 2021 andere subsidies mogelijk zijn.

 

WBSO aanvragen?

Wanneer je bovenstaande tips goed uitvoert, dan ben je al op de helft. De andere helft is de aanvraag. In een volgend blog zal ik daarbij graag toelichten waar een goede aanvraag aan moet voldoen. Wanneer je beide processen (voorbereiding en aanvraag) goed hebt doorlopen, dan heb je het hele proces op een slimme en efficiënte manier ingericht waarbij je het maximale uit de WBSO haalt.

Heb je hulp nodig met het plannen van je strategie, of met de aanvraag zelf? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op voor een gratis subsidiescan.