Toen de Arabieren in 1973 de oliekraan dichtdraaiden stelde Nederland een tijdje een landelijke autoloze zondag in. Ik was toen een jongetje van 10 jaar oud, dat vol verbazing in mijn woonplaats Den Haag zigzaggend fietste over totaal verlaten straten, waar je je normaal met een fiets niet durfde vertonen. Ik vond het maar niks, want ik was een autogek jongetje. Mijn liefhebberij stond stil.

Aanstaande zondag 22 september is er in veel plaatsen in Nederland en het buitenland een vrijwillige autoloze zondag, want in 45 jaar tijd is er veel veranderd. Het zijn geen oliesjeiks meer die erachter zitten, het is de collectieve behoefte aan schone lucht zonder fijnstof, aan rust en ruimte in een overvolle stad, aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Onze grenzeloze mobiliteitsbehoefte is een grote bron van CO2 uitstoot, zeker als we daarvoor auto’s met verbrandingsmotoren blijven gebruiken.

Recent onderzoek toont aan dat de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging veel ernstiger zijn dan eerder aangenomen. Luchtvervuiling zorgt, enkel in Europa, jaarlijks voor 800.000 vroegtijdige overlijdens. Een Autovrije Zondag is de ideale gelegenheid om duurzame vervoersmiddelen te testen, zoals elektrische fietsen, en meer te leren over deelmobiliteit en openbaar vervoer. Ook ik, verstokte autoliefhebber, geef mij rekenschap van mijn CO2 footprint en zal mijn wagen toch maar laten staan.

Is jouw bedrijf ook bezig met goede projecten die CO2-uitstoot reduceren rondom mobiliteit? Wij staan graag voor je klaar om de subsidiemogelijkheden te onderzoeken. Neem gerust contact met ons op.

Henk van Rossum