Van ledverlichting tot warmtepompen en van zonnepanelen tot een transkritische CO2-koelinstallatie: afgelopen jaar heeft het bedrijfsleven weer flink geïnvesteerd in energiebesparing. Het RVO meldt dit in het jaarverslag van de EIA (Energie-investeringsaftrek). In totaal is er in 2019 voor maar liefst € 1,7 miljard geïnvesteerd in energiezuinige maatregelen. Vooral in de gebouwde omgeving en industrie lag het percentage investeringen hoger dan voorgaande jaren.

EIA: investeren in energiebesparing en -transitie

De EIA biedt bedrijven geen vast subsidiebedrag, maar fiscaal voordeel. Op deze manier stimuleert de overheid bedrijven om te verduurzamen. Sinds 2019 ligt de focus van de EIA niet alleen op energiebesparing. De regeling biedt nu ook mogelijkheden in het kader van de energietransitie. Je kunt hierbij denken aan investeringen voor het verminderen van het aardgasgebruik en CO2-emissies, maar ook het stimuleren van meer elektrificatie. Hierdoor wordt de EIA verder verbreed naar reductie van broeikasgassen.

EIA voor jou

Wil jij dit jaar nog in aanmerking komen voor de fiscale voordelen van de EIA-regeling? Het is nog tot eind dit jaar mogelijk een aanvraag in te dienen. Alle bedrijfsmiddelen waarvoor je binnen deze regeling subsidie aan kunt vragen, zijn opgenomen op de Energielijst. Je moet het bedrijfsmiddel melden binnen drie maanden na het aangaan van de investering. Wanneer de EIA is toegekend kun je 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Interesse? Neem contact met ons op voor een persoonlijk subsidiegesprek. Op onze regelingenpagina EIA kun je meer informatie over deze regeling vinden.