Goed nieuws voor Nederlandse ondernemers! Via REACT-EU stelt Europa een groot budget beschikbaar voor een gezond herstel van de economie na Covid-19. Duurzaamheid en digitalisering staan daarbij centraal. Een deel van dit geld komt op korte termijn beschikbaar via OP Zuid, OP Noord, OP Oost en Kansen voor West. De eerste openstellingen worden begin 2021 al verwacht.

 

Wat is REACT-EU?

Europa staat voor een grote uitdaging. De coronacrisis heeft zijn sporen achtergelaten in onze economie en gezond herstel is hard nodig. Terwijl de Nederlandse overheid zich buigt over steunpakketten, komt ook Europa met financiële input. Dit gebeurt via REACT-EU: Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe. In totaal wordt er tot eind 2021 € 52,5 miljard beschikbaar gesteld voor de Europese Unie. Binnen Nederland zullen de OP EFRO-regio’s OP Zuid, OP Oost, OP Noord en Kansen voor West II dit geld gaan uitgeven via hun bestaande programmalijnen. Men richt zich hierbij op het bredere mkb, inclusief toerisme en cultuur.

 

Kansen voor het mkb met REACT-EU

Goed nieuws dus voor het mkb! Er is meer budget dan ooit en de daadwerkelijke kans op subsidie is daardoor groot. Zo verwacht OP Zuid € 50 miljoen extra te besteden te hebben, gaat OP Oost uit van € 40 miljoen en spreekt OP Kansen voor West zelfs van € 90 miljoen extra in te zetten subsidiegelden. De eerste openstelling voor REACT-EU zal al begin 2021 plaatsvinden. De focus ligt op een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de economie. Europa moet slimmer en groener worden. Daar kun jij als mkb’er door innovatie aan bijdragen!

 

OP Zuid: focus op maatschappelijke transities

Welke projecten komen in regio Zuid voor REACT-EU in aanmerking? OP Zuid geeft aan zich op projecten te richten die met een innovatieve oplossing komen binnen één van de volgende maatschappelijke transitiegebieden:

  • energie;
  • grondstoffen;
  • klimaat;
  • landbouw en voeding;
  • gezondheid.

Op dit moment zijn we nog in afwachting van verdere uitwerking van deze regeling. Wel is al duidelijk dat er een brede interpretatie van projecten mogelijk gaat zijn. De pitch van je project is dus van cruciaal belang om tot succes te komen.

 

Mis het niet!

Werk jij aan innovatie binnen de genoemde transitiegebieden en wil je de mogelijkheden voor subsidie optimaal benutten? Mis deze subsidieronde dan niet! Innovencio heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd in het aanvragen van OP Zuid-projecten. Met onze succesratio van 90% in 20219 en 2020 kunnen we stellen dat wij ook jouw project bij ons in goede handen is. Wil je een aanvraag doen voor REACT-EU via OP Zuid of één van de andere regionale programma’s? Neem dan nu contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.