Stiphout Industries

Aanvrager

Stiphout Industries is dé specialist als het gaat om echt duurzaam recyclen van kunststof afval. Van alle producten die zij innemen, wordt elk onderdeel opnieuw ingezet. Stiphout Industries werkt hierin samen met Stiphout Plastics en Stip Plastics.

Subsidie voor plastic recycling

Project

Stiphout Industries uit Montfort in Nederland gaat in dit project samenwerken met een Senegalees kunststofverwerkingsbedrijf. Zij willen jaarlijks 2400 ton kunststof zwerfafval verzamelen. Dit wordt op innovatieve en energieneutrale wijze verwerkt tot betaalbare irrigatieslangen en bouwblokken voor de lokale bevolking. Hiermee creëren ze werkgelegenheid en verstrekken ze Senegalese vrouwen een onafhankelijk inkomen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. Bovendien worden de stranden van Senegal schoon en wordt het verspreiden van infectieziekten voorkomen door ongedierte dat op het plastic afkomt.

Stiphout maakte voor dit project gebruik van de SBIR*-oproep.

*) SBIR* is een gefaseerde innovatie-competitie om ondernemers uit te dagen om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen gericht op de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk. Stiphout bracht een offerte uit in de oproep ‘’Circulaire innovaties snelgroeiende steden Ghana, Ivoorkust, Jordanië, Libanon, Marokko, Nigeria en Senegal.’’ De afkorting staat voor Small Business Innovation Research program. Het Nederlandse SBIR programma is zowel voor kleine als grote ondernemingen toegankelijk). De subsidie is een vorm van pre-commerciële inkoop waar de aanbestedingswet niet op van toepassing is.

Rol van Innovencio

Innovencio heeft zowel de aanvraag in fase 1 als fase 2 voor Stiphout Industries verzorgd. We mochten al eerder een aanvraag voor Stiphout Plastics doen, zie het filmpje hierboven.

Resultaat

De haalbaarheidsstudie liet veelbelovende resultaten zien en ook de aanvraag in fase 2 is gehonoreerd. Senegal is echter door de uitbraak van de Covid-19 pandemie al een lange tijd gesloten. Momenteel wordt er dan ook vooral voorbereidend werk uitgevoerd zodat straks snel het inzamelen en verwerken van kunststof afval in Senegal van start kan gaan.

Ook een idee voor een mooi project?

Neem contact op!