Ben jij bezig om de CO2-uitstoot van jouw bedrijf te verminderen? Heb je voor dit doel al maatregelen voor ogen, maar word je belemmerd door een lange terugverdientijd? Dan hebben we goed nieuws voor je! Vanaf 1 augustus 2019 kun je tot wel €3 miljoen subsidie aanvragen binnen de regeling “versnelde klimaatinvesteringen in de industrie”.

CO2-reductie

Zoals steeds meer duidelijk wordt, moeten we snel actie ondernemen om klimaatverandering te beperken. De uitstoot van broeikasgassen speelt hierbij een grote rol. Onder andere door CO2-uitstoot neemt de temperatuur toe. Om verdere problemen zoveel mogelijk te voorkomen wil de overheid de uitstoot van broeikasgassen op korte termijn verlagen. Daarnaast verplicht het vonnis van de Urgenda-zaak Nederland om de uitstoot van broeikasgas in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie

Investeringen in de industrie zijn vereist om dit doel te halen. Het komt namelijk vaak voor dat CO2-reducerende maatregelen een lange terugverdientijd hebben. Met name voor kleine bedrijven betekent dit dat hun milieuvriendelijke ambities niet gerealiseerd kunnen worden. Daarom is de “versnelde klimaatinvesteringen industrie”-regeling geïntroduceerd. Voor deze nieuwe regeling wordt maar liefst €28 miljoen beschikbaar gesteld! Deze subsidie zorgt ervoor dat de terugverdientijd van benodigde maatregelen flink verlaagd wordt. Onder andere projecten rond energie-efficiëntie, lokale infrastructuur, recycling en hergebruik van afval maken kans. Je kunt een aanvraag indienen tussen 1 augustus 2019 en 30 juni 2020.

Maar wat levert het op? Bij deze regeling kun je minimaal €125.000 en maximaal €3 miljoen aan subsidie aanvragen. Een flink bedrag dus!

Wanneer kom je in aanmerking?

Deze regeling is natuurlijk ontzettend interessant. Wil je zeker weten of jouw plannen in aanmerking komen voor subsidie? Geef dan antwoord op de volgende vragen:

  1. Werk je voor een individuele onderneming in de industrie, en voer je je project uit voor eigen rekening en risico?
  2. Levert jouw project een CO2-reductie op?
  3. Is de investering die jij op het oog hebt al bewezen?
  4. Is de terugverdientijd zonder subsidie langer dan 5 jaar?
  5. Kun je jouw investeringen voor 31 december 2020 uitvoeren?

Kun je al deze vragen met “Ja” beantwoorden? Dan komt jouw project voor deze regeling in aanmerking!

Wil je meer weten? Neem dan contact op met dé specialist Joep van der Weijden, of een van onze andere consultants. Wij helpen je graag bij het schrijven van een mooie aanvraag.