Innovencio helpt met innovatie subsidies voor jouw bedrijf

Branches

Onze expertise

Nederland blinkt wereldwijd uit in negen branches: de topsectoren. Om deze positie nog sterker te maken, worden voor de uitbreiding van onze kennis en stimulering van innovatie allerlei subsidies verstrekt. Innovencio richt zich bij de projectvoorstellen op deze negen branches en bijbehorende subsidies.

Life Sciences & Health

Bijdragen aan de kwaliteit van de (dier)gezondheid en welvaart, dat is de focus van de topsector Life Sciences & Health. In deze sector worden medische innovaties gerealiseerd op uiteenlopende gebieden: van farmacie, biotechnologie en materialen tot diagnostiek, medische technologie en ‘telemedicine’.

ICT

ICT speelt een steeds grotere rol door alle topsectoren heen. Dankzij ICT kan bijvoorbeeld massa-industrie plaatsvinden, worden zelfstuderende auto’s ontwikkeld, is lokale en kleinschalige productie met 3D-printing mogelijk en worden fotonische chips alleen nog in kleinere series geproduceerd. Naar verwachting zullen de toepassingsmogelijkheden toenemen en de stukprijs omlaag gaan. Allerlei apparatuur zal daardoor goedkoper, sneller, betrouwbaarder en energiezuiniger worden.

High Tech Systemen en Materialen (HTSM)

Tot deze topsector behoort een aantal nauw met elkaar verweven maakindustrieën: de machine- en systeemindustrie, automotive, lucht- en ruimtevaart en materialen inclusief staal. De sterke positie in specifieke (niche)markten van de hightech sector wil de overheid versterken en verder uitbouwen.

Chemie

Van oudsher maakt en bewerkt de chemische industrie producten door de chemische samenstelling van bestaande stoffen te veranderen, zoals voedingsingrediënten, coatings en high performance materialen. Nu de grondstoffen opraken of niet eenvoudig beschikbaar zijn, is het de uitdading om naar de groene chemie over te gaan: duurzame en milieuvriendelijke grondstoffen gebruiken.

Energie

Energie-innovatie richt zich op de korte termijn (2020) op het verlagen van kosten door de CO2-uitstoot te verminderen en hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen en slimmer te benutten. Op de lange termijn (2050) draagt de ontwikkeling van nieuwe technieken bij aan de transitie naar een CO2-arme Nederlandse energiehuishouding.

Water

Nederland is het maritieme centrum van Europa. Die sterke positie is mogelijk door de zeer diverse vloot van zeeschepen, de grootste havencapaciteit en binnenvaartvloot en een veelzijdige maritieme (maak)industrie. Daarnaast is Nederland wereldwijd toonaangevend in de offshore dienstverlening en de ontwikkeling van complexe maritieme systemen.

Agri & Food

Innovatie in de Agri & Food-sector heeft betrekking op verschillende gebieden: het ontwikkelen van voedsel en drank met extra gezonde voedingswaarden, het bedenken van oplossingen voor voedselschaarste, en voldoen aan de groeiende vraag naar gezond en duurzaam voedsel. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven.

Creatieve industrie

Architectuur, mode, gaming, design, reclame en nieuwe media horen onder meer tot de creatieve industrie. De kernactiviteiten in de sector Creatieve Industrie bestaat enerzijds uit het maken van vorm, betekenis of een symbolische waarde en anderzijds uit de manier waarop die activiteiten worden vormgeven: het creatieve innovatieproces.

Transport en logistiek

Het transport van goederen groeit wereldwijd sterk. Daarnaast stellen klanten hoge eisen aan de kwaliteit ervan. Er liggen innovatieve uitdagingen om snelle en duurzame logistieke diensten te ontwikkelen die optimaal op elkaar aansluiten. Nationale of stedelijke distributie kan ook een bijdrage leveren aan de internationale concurrentiepositie.

Opdrachtgevers over ons

 • “Leapfrog ontwikkelt, produceert en verkoopt 3D-printers die op je bureau passen. Vier jaar geleden zijn we als start-up begonnen, inmiddels zijn we gegroeid tot een scale-up. Onze printers zijn niet alleen klein, maar leveren ook een goede kwaliteit en zijn klantvriendelijk. In tegenstelling tot andere printers kan de onze alle verschillende soorten plastic printen, blijft de kwaliteit goed, is de printer eenvoudig te gebruiken en de prijs betaalbaar. Zo willen we 3D-printen voor heel veel mensen toegankelijk maken.”

  Bekijk Leapfrog in ons portfolio

  Leapfrog
  Mathijs Kossen
 • “2M Engineering ontwikkelt sensoren voor uiteenlopende toepassingen. We hebben met hulp van Innovencio bijvoorbeeld een OPZuid-subsidie gekregen voor slimme pakkingen. In deze pakkingen zit een sensor die exact de druk in bijvoorbeeld gas- en olieleidingen continu bijhoudt. Als die druk verandert, geeft de sensor een signaal zodat de onderhoudsinstanties meteen kunnen ingrijpen. Niet alleen handig, maar zeker in explosiegevaarlijke omgevingen zoals kerncentrales van levensbelang.”

  “We zijn ook een sensor aan het ontwikkelen dat onder iemands matras gelegd kan worden. De sensor meet onder andere hoe iemand ligt in bed en hoe zijn ademhaling en hartslag is. Uit die informatie kan je veel afleiden, bijvoorbeeld of iemand een epileptische aanval dreigt te krijgen, of dat hij verkrampt in bed ligt. De sensor communiceert draadloos met de smartphone van jezelf, van familie of van de verpleging. Ook deze innovatie kunnen we realiseren dankzij een succesvolle OPZuid-aanvraag.”

  Bekijk 2M Engineering in ons portfolio

  2M Engineering
  Gillian Mimnagh
 • “Maastricht Instruments is de schakel tussen kennisinstellingen zoals Maastricht UMC en de commerciële markt. We ontwikkelen, ontwerpen en realiseren innovatieve instrumenten, apparaten en software voor uiteenlopende toepassingen in de Life science & Health sector. Zo ontwikkelden we een unieke methode om een passend 3d-ontwerp te maken voor patiëntspecifieke implantaten, zoals een schedel en andere aangezichtsimplantaten. Ook realiseren we geavanceerde onderzoeksapparatuur voor fundamenteel wetenschappelijk en klinisch onderzoek naar ziektebeelden als hartfalen, COPD, diabetes en obesitas. Daarnaast komen state-of-the-art wearable devices van onze hand voor in nieuwe zorgconcepten.”

  Bekijk Maastricht Instruments in ons portfolio

  Maastricht Instruments
  Emile Arnoldussen