De dagen worden weer korter (en natter) en langzaam kruipen we naar het einde van 2019. Dit is dé tijd voor bedrijven om hun strategie en hun plannen voor 2020 onder de loep te nemen. Het is ook het ideale moment om de strategie voor de WBSO-aanvragen te bepalen. Daar is immers veel winst te behalen!

WBSO, iets voor jou?

De WBSO is het grootste stimuleringsinstrument van Nederland op het gebied van innovatie. De regeling is er voor een technisch nieuw product, een fysiek productieproces of programmatuur die binnen jouw bedrijf wordt ontwikkeld. Er is direct fiscaal voordeel als de WBSO wordt toegekend: je bedrijf hoeft minder (tot 40%) loonheffing af te staan. In ons nieuwsbericht rondom Prinsjesdag hebben we jullie geïnformeerd over de wijzigingen in de WBSO voor 2020. Daarbij is onder andere toegelicht dat het mogelijk is om vier keer per jaar in te dienen en dat de periode tussen aanvragen en starten gereduceerd van een maand naar een dag.

Een goede strategie is het halve werk

Hoewel 1 januari 2020 nog ver weg lijkt is het goed om nu al over de strategie en de bijbehorende WBSO-aanvraag na te denken. Een goede voorbereiding daarbij zorgt ervoor dat de aanvraag soepel verloopt en dat je het maximale uit de WBSO kan halen. Hiervoor hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Bespreek de WBSO-aanvraag in de organisatie: Het is verstandig om de WBSO tenminste met het management en met de R&D-afdeling te bespreken:
    • Aan het einde van het jaar bespreekt het management veelal de doelen voor 2020. Het is goed om deze doelen te koppelen aan de ontwikkel-roadmap, hiermee heb je namelijk direct inzichtelijk welke projecten je kan aanvragen. Daarnaast is het op managementniveau van belang om eventuele organisatorische wijzigingen in kaart te brengen. Wanneer er bijvoorbeeld wijzigingen plaatsvinden in de organisatiestructuur, dan kan dat effect hebben op de aanvraag.
    • Daarnaast is het verstandig om het R&D-team bij de aanvraag te betrekken. Zij weten wat de knelpunten van een project zijn en hoeveel tijd hieraan gespendeerd moet worden.
  • Richt je WBSO strategisch in: In de WBSO-aanvraag dien je vooraf aan te geven wat de innovatie behelst. Op basis daarvan wordt de WBSO toegezegd. Maar, als dat plan wijzigt, bijvoorbeeld doordat het bedrijf of de werkwijze wijzigt, kan de aanvraag daarop niet meer aangepast worden. Ben je met meerdere ontwikkelingen bezig, dan is het daarom verstandig om meerdere WBSO-projecten in te dienen.
  • Bekijk je huidige WBSO-aanvraag: Als je al gebruik maakt van de WBSO, dan is het goed om je huidige WBSO-aanvraag te bekijken. Ga daarbij na of de huidige omschrijving voldoende de lading dekt en of dat de beschreven einddatum nog steeds realistisch is.
  • Kijk verder dan alleen de eerste aanvraagperiode: Tijdens de eerste aanvraag moeten er diverse strategische keuzes worden gemaakt. Deze keuzes kunnen bepalend zijn voor de hoogte van de subsidie later. Een voorbeeld: wanneer je tijdens de eerste periode geen overige kosten en uitgaven verwacht, dan is het aantrekkelijker om een extra opslag (forfaitaire tarief) aan te vragen. Deze keuze geldt echter ook voor de rest van het jaar. Wanneer je later in het jaar wel kosten en uitgaven hebt, dan mag je die niet meenemen. Als je dit niet goed inzichtelijk hebt, dan kun je veel korting mislopen.
  • Vraag aanvullende subsidies aan: Wij zien WBSO als een startpunt: vaak kan er naast deze basissubsidie voor jouw innovatie ook een beroep gedaan worden op een andere, aanvullende subsidie. Die subsidies zijn soms minder bekend, mogelijk minder laagdrempelig en kunnen om een andere belichting van de innovatie vragen. De subsidies die wij vaak aanvullend op de WBSO aanvragen, zijn onder andere MIT en OPZuid. Wij gebruiken de WBSO daarbij als het startpunt.  Het is namelijk een goed moment om de innovaties met je intermediair te bespreken, en naast de WBSO ook gelijk te kijken of er in 2020 andere subsidies mogelijk zijn.

Wanneer je bovenstaande tips goed uitvoert, dan ben je al op de helft. De andere helft is de aanvraag. In een volgend blog zal ik daarbij graag toelichten waar een goede aanvraag aan moet voldoen. Wanneer je beide processen (voorbereiding en aanvraag) goed hebt doorlopen, dan heb je het hele proces op een slimme en efficiënte manier ingericht waarbij je het maximale uit de WBSO haalt .

Heb je hulp nodig met het plannen van je strategie, of met de aanvraag zelf? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op voor een gratis subsidiescan.

Kees Vernooij, Managing Consultant