18 juni 2019

Eureka, je hebt het gevonden! Dé innovatieve technologie om de reguliere processen in jouw werkveld te verduurzamen. Na een kort vooronderzoek ben je klaar om jouw idee wereldkundig te maken, maar er ontbreekt nog een belangrijke factor: de financiering. Gelukkig biedt een subsidieregeling zoals de DEI+ ruimte om duurzame projecten in Nederland deels te laten financieren. Of het nu gaat om CO2 reductie in de industrie of het aardgasloos maken van wijken, er is altijd wel een thema dat passend is.

Maar, laten we eerlijk zijn, onderscheidend zijn in duurzaamheid is best lastig tegenwoordig. Duurzaam innoveren is hip. Er is dan ook geen technologie meer te vinden die geen ‘verminderde CO2 uitstoot’ realiseert of die geen deel uit maakt van de ‘circulaire economie’. Je moet dan ook van goede huize komen, wil je jouw projectidee direct laten uitblinken tussen alle andere initiatieven.

Wat je helpt bij het schrijven van een sterke DEI+-aanvraag, zijn de 3 DEi+ tips die je hieronder van mij krijgt. Lees deze eens door en laat daarna jouw DEI+-concept vrijblijvend door mij toetsen op de slagingskans. Vraag hier per mail geheel vrijblijvend je DEI+-scan aan.

Tip 1: Zorg voor een solide technische onderbouwing.

Hoe je aan het duurzame projectidee komt, onder de douche of in een café, is totaal niet belangrijk. Maar de technische onderbouwing ervan wel, die is cruciaal. Een scorend DEI+-project draagt aantoonbaar bij aan de milieu- en klimaatdoelstellingen en dit moet je hard kunnen maken. Dus, duik in de kast en haal dat lab rapport of dat ene research paper waar jouw project op is gebaseerd weer boven water. Een wetenschappelijk onderbouwd project is een kansrijk project!

Tip 2: Richt je op de directe milieuvoordelen

Kijk, er is niets mis met projecten die een indirect milieuvoordeel opleveren door het verminderen van transportbewegingen of het aanpassen van het gedrag van de consument. Maar, innovaties die een directe en concrete impact hebben scoren nu eenmaal beter binnen een DEI+. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verminderen van het energieverbruik van een industrieel proces of de ontwikkeling van een installatie voor het gebruik van afval als grondstof. Hoe concreter, hoe beter!

Tip 3: Laat zien hoe groot de potentie is

Een belangrijk onderdeel van elke goede DEI+ aanvraag is het zogenaamde herhalingspotentieel. Hoewel een hele specifieke oplossing natuurlijk ook veel impact kan hebben, richten echt onderscheidende projecten zich op oplossingen die breed inzetbaar zijn. Door inzichtelijk te maken dat jouw idee niet alleen in jouw situatie past, maar ook nog in duizenden andere projecten, wordt jouw project nog veel sterker. Dat is niet alleen gunstig voor de het milieu, maar ook voor je eigen businesscase.

Kortom:

Wil je scoren met jouw DEI+-aanvraag? Zorg er dan voor dat de milieuvoordelen van jouw project inzichtelijk en onderbouwd zijn. De overheid is opzoek naar technologie waarmee zij snel de gestelde klimaatdoelstellingen kan behalen. Financiering gaat dan ook alleen naar de projecten die daar zonder twijfel èn op korte termijn aan bijdragen. Bovenstaande tips zijn daarbij een uitstekend uitgangspunt.

Heb je een project dat goed scoort op de bovenstaande 3 punten? Dan ben je op de goede weg. Neem in dat geval zeker eens contact met me op voor bijvoorbeeld de vrijblijvende DEI+-scan.
Aanvragen voor het thema CO2 reductie in de industrie is dit jaar niet meer mogelijk, maar er zijn nog volop kansen. Projecten binnen de thema’s Energie-innovatie, flexibilisering van het elektriciteitssysteem (inclusief waterstof), aardgasloze wijken en gebouwen ruimtelijke inpassing grootschalige duurzame energieopwekking worden nog steeds gezocht. Dus, kom in contact en ik help je direct met het vaststellen van jouw subsidiekansen!

Ik hoor graag van je!

Bart van Bussel

Consultant

Bart@innovencio.nl – 06 27 47 48 95