16 oktober 2019

Wist je dat iedere dag 840 miljoen mensen geen of te weinig eten hebben? Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Wereldwijd wordt er vandaag aandacht gevraagd voor voedselzekerheid. Heeft de techniek een antwoord? Agro meets tech.

Agro meets tech

Voor dit complexe vraagstuk bestaan geen eenvoudige oplossingen. Wel wordt er volop gekeken hoe nieuwe technologie ingezet kan worden om gezonde en weerbare gewassen te telen. Agro meets tech!
Pixelfarming is daar een voorbeeld van. Dit nieuwe systeem van Campus Almkerk verbindt robottechnologie aan duurzame teeltmethoden waarbij van natuurlijke processen wordt uitgegaan. Zo is het al eeuwenlang bekend dat bepaalde planten elkaar versterken tijdens hun groei omdat ze een symbiotische relatie aangaan. Bepaalde stoffen worden door de ene plant uit de bodem opgenomen en in een toegankelijke vorm aan de andere planten afgestaan. Dit resulteert in sterke planten die tegen een stootje kunnen en waar plaagdieren minder vat op hebben.

Efficiƫnt en divers biologisch telen

Wanneer je planten beschouwt als pixels op een beeldscherm, kun je via computertechnologie een fijnmazig teeltplan te maken. Dit zorgt voor een akker waarin veel verschillende en elkaar versterkende planten door elkaar staan. De teeltrobot herkent de gewassen, verwijdert onkruid en geeft water. Zo wordt het mogelijk om op biologische wijze gewassen te telen zonder de inzet van veel menselijke arbeid. Bovendien neemt de biodiversiteit toe. Door met de natuur mee te werken in een ecologisch systeem, blijft de bodem gezond en raakt deze niet uitgeput.

Subsidie voor innovatieve technologie

De voedselproblematiek is niet eenvoudig op te lossen. Maar door middel van technologie kunnen we wel een bijdrage leveren. Een subsidie kan net dat zetje geven om een nieuwe technologie verder uit te werken of te testen. Heb jij een innovatief plan op agro-technisch gebied? Wij helpen je graag verder in de zoektocht naar een passende subsidie. Neem contact met ons op!

Carina Meertens
Consultant