09 november 2021

De Dag van de Uitvinders herinnert ons aan de vele vergeten uitvinders die achter de schermen onze wereld hebben getransformeerd. Geen wolkenkrabbers zonder personenlift (Elisha Otis, 1852). Geen bonen uit blik zonder blikopener (Ezra Waner, 1858) en zeker niet zonder conservenblik (Nicolas Appert, 1809). En zonder Robert Cailliau (1989) – de uitvinder van het World Wide Web – hadden we nooit kunnen opzoeken wie de personenlift heeft uitgevonden. R&D vind je overal!

Naast het waarderen van vergeten uitvinders is de Dag van de Uitvinders ook bedoeld om aan te moedigen, om met nieuwe ideeën te komen en te blijven onderzoeken of het anders kan. Uitvinden is ten slotte vaak een traag en weerbarstig proces. Goede ideeën zijn in een vroeg stadium lastig te onderscheiden van de minder goede en het kan lang duren voordat uitvindingen tot hun recht komen. Desondanks vormen nieuwe uitvindingen het fundament van onze samenleving. We bouwen voortdurend voort op uitvindingen door de jaren heen. Ieder individu en bedrijf maakt gebruik van-, en werkt met zaken die ooit bewust dan wel onbewust werden uitgevonden.

 

Fiscale regeling voor R&D-activiteiten: WBSO

De Nederlandse overheid is zich bewust van het belang van nieuwe uitvindingen en het risico dat gepaard gaat met R&D. Diverse regelingen zijn ingericht om de hoge kosten en grote risico’s voor uitvinders en ondernemingen in R&D-trajecten voor een deel te ondervangen. De WBSO is de grootste fiscale regeling bedoeld voor het ondersteunen en stimuleren van R&D. In het jaar 2022 is het totale beschikbare WBSO budget € 1.336 miljoen.

WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een vermindering op de loonheffing voor R&D-projecten die je binnen je bedrijf uitvoert. Omdat succesvol resultaat geen garantie is in R&D-trajecten hoef je niets terug te betalen wanneer het resultaat van de activiteiten niet is zoals gehoopt. Voor deze regeling is het zelfs een vereiste dat er sprake is van “technische knelpunten”: verwachte technische problemen waarvoor je een oplossing dient te ontwikkelen. Zodra er geen sprake meer is van technisch risico of onzekerheid over het realiseren van het beoogde eindresultaat houdt het R&D op.

Bij toekenning van deze fiscale regeling ontvang je geen cash bijdrage. Korting op loonheffing houdt in dat een werkgever minder loonheffing hoeft af te dragen voor de werknemers in het jaar waarin een R&D-project wordt uitgevoerd. Ook voor zelfstandige uitvinders kan de regeling interessant zijn. Voor ondernemers zonder personeel betekent de WBSO een korting op de inkomstenbelasting.

 

Interesse in subsidie voor jouw bedrijf?

Wil je meer weten over de  WBSO-regeling? Of vraag je je af welke andere regelingen interessant zijn voor jouw project? We denken graag met je mee. Neem nu contact op voor een vrijblijvend persoonlijk subsidiegesprek. Ik of mijn collega’s helpen je graag verder.

Max de Feijter, junior consultant