De Subsidiescan: wat is jouw kans op subsidie?
11 oktober 2019
Hoe kun je als ondernemer het meest uit subsidies halen?
Deze vraag krijgen we bij Innovencio regelmatig te horen. Om tot een goed antwoord te komen, hebben wij de gratis subsidiescan ontwikkeld. Aan de hand van deze scan moet duidelijk worden voor welke (subsidie)instrumenten een ondernemer wel, of niet in aanmerking komt. In onderstaande blog leg ik verder uit wat een dergelijke scan inhoudt.
Onze klanten hebben stuk voor stuk mooie innovaties en/of ontwikkelingen. Dat varieert van een klant die een techniek wil inzetten om autobanden te recyclen in ruwe grondstoffen voor nieuw autobanden tot en met klanten die de meest waanzinnige applicaties in Virtual en Augmented Reality ontwikkelen. Hoewel we een breed palet aan klanten hebben, hebben ze vaak één overeenkomst: de behoefte om hun innovaties en de daarbij behorende ontwikkelingen te financieren. Subsidies zijn daar een mooi instrument voor. Echter, subsidies zijn veelal (onnodig) complex en door de grote hoeveelheid aan subsidies ziet de ondernemer door de bomen vaak het bos niet meer. Daar komt bij dat de ondernemer liever bezig wil zijn met het ontwikkelen en naar de markt brengen van zijn/haar innovatie. Het onderzoeken en aanvragen van subsidies past daar niet in. Op dat moment komt Innovencio in beeld. Wij kijken samen met de ondernemer voor welke subsidies het project wellicht in aanmerking kan komen. Dit doen wij aan de hand van een zogenaamde subsidiescan.
De subsidiescan
Tijdens de subsidiescan gaan we door diverse stappen heen.
- Telefonische intake: Wanneer we het verzoek krijgen om een subsidieveld te onderzoeken, zullen wij eerst telefonisch een aantal vragen stellen. Hiermee kunnen we op voorhand bepalen waar de kansen en behoeften van de aanvrager liggen en waar we tijdens het gesprek op moeten letten.
- Voorbereidingen: Wanneer we voldoende aanknopingspunten zien, dan zullen we een afspraak plannen. Soms zoeken we eerst nog wat zaken uit, zodat we goed zijn voorbereid.
- Bedrijfsbezoek: Tijdens een scan bezoeken we graag de ondernemer, dus de locatie waar de innovatie gaat plaatsvinden. Zo krijgen we alvast een kijkje in de keuken van de ondernemer. Tijdens dit bezoek stellen we verschillende vragen. Deze zijn grofweg in twee categorieën te onderscheiden.
- Allereerst vragen we naar de achtergrondinformatie van de ondernemer. Hierbij kan je denken aan de omvang van de onderneming, wanneer het bedrijf is opgericht, wat de kernactiviteiten zijn en waar de (hoofdvestiging) is gevestigd. Met deze vragen willen we het subsidieveld verder uitpellen. Als een aanvrager bijvoorbeeld geen MKB-bedrijf is, dan vallen er velen subsidies af.
- Vervolgens gaan we verder inzomen op de inhoud. Wat wordt er ontwikkeld, wat is het doel van de ontwikkeling en wat is de roadmap van de ondernemer. Hierbij wordt de inhoud dan ook al iets verder besproken. Met deze informatie kunnen we verder opzoek gaan naar een passende regeling.
- Terugkoppeling: Gedurende het gesprek zullen we al diverse subsidieregelingen bespreken. Mocht het nodig zijn, dan onderzoeken we dit nog verder. Na afloop van het gesprek zullen wij een korte terugkoppeling geven op hetgeen er besproken is.
- Vervolgstappen: Als er concrete aanknopingspunten zijn, dan zullen we de vervolgstappen oppakken om de subsidie aan te vragen.
Voor bestaande klanten herhalen wij dit proces gedurende het hele jaar. Daarvoor is de WBSO vaak een mooi instrument. Aangezien de WBSO veelal een doorlopende subsidie is, is het voor ons inzichtelijk wat de roadmap van de ondernemer is. Deze roadmap vertalen wij naar andere subsidies zodat de ondernemer een optimale subsidiefinanciering heeft. Bij nieuwe klanten voeren we meestal een uitgebreide scan uit, zoals hierboven is omschreven.
Mooie én succesvolle aanvragen
Met de subsidiescan hebben wij de afgelopen jaren al vele ondernemingen geholpen. Vaak resulteert dit dan ook in mooie aanvragen die daadwerkelijk gesubsidieerd worden. In sommige gevallen blijkt dat de onderneming op dat moment nog niet in aanmerking komt voor subsidie. Hoewel dat niet altijd het gewenste resultaat is, heeft de onderneming in ieder geval inzicht en kan men haar tijd en energie in het ondernemen steken.
Wil je weten of de subsidiescan ook iets voor jouw innovatieve idee is? Neem gerust contact op met mij of met één van mijn collega’s om de mogelijkheden te bespreken.