Demonstratie Energie Innovatie 2019 biedt meer ruimte voor kleinschalige pilotprojecten
05 februari 2019
Demonstratie Energie Innovatie 2019 biedt meer ruimte voor kleinschalige pilotprojecten
Het was al enige tijd aangekondigd, maar inmiddels is de eerste regeling voortkomend uit het ontwerp Klimaatakkoord gepubliceerd. De regeling Demonstratie Energie Innovatie 2019 richt zich op pilot- en demonstratieprojecten van innovatie technologie, waarmee de uitstoot van CO2 kan worden teruggedrongen. Ook projecten gericht op de slimme aansturing van energiestromen of beperking van het energiegebruik komen in aanmerking.
Subsidies onder de DEI kunnen worden aangevraagd door ondernemers of eindgebruikers die investeren in innovatieve CO2 reducerende maatregelen. Dit mág in samenwerking met de leverancier, maar dit is geen vereiste.
De DEI 2019 kent 5 thema’s waarover het subsidiebudget verdeeld is:
Thema 1. Energie-innovatie
Het thema energie-innovatie ondersteunt projecten (zowel pilots als demonstratieprojecten) die bijdragen aan de reductie van de CO2 emissies op een kostenefficiënte manier. Het gaat daarbij om projecten die:
- Energie besparen (energie-efficiëntie) binnen de eigen onderneming, of;
- Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind stimuleren, of;
- Het realiseren van een infrastructuur voor elektriciteit, gas of CO2. Het moet hierbij specifiek gaan over de realisatie van deze infrastructuur in steungebieden. (Steungebieden zijn regio’s in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland, delen van de Achterhoek en de regio Groot-Rijnmond.)
Thema 2. CO2 reductie Industrie
Het thema CO2 reductie Industrie focust zich, zoals de naam doet vermoeden op innovatie ideeën waarmee de CO2 uitstoot in de industrie kan worden verminderd. In aanmerking komen projecten die:
- Binnen de energie-intensieve industrie zich richten op de afvang, transport, hergebruik en opslag van CO2 (= CCUS: Carbon Capture, Utilization and Storage) (alleen pilots);
- Het recyclen van afvalstoffen of het hergebruik van producten (of componenten daarvan) voor de verwerking tot nieuwe producten, materialen of stoffen. Het gaat om recycling of hergebruik geproduceerd door andere ondernemingen.
- Het ontwikkelen van de elektriciteit, gas en CO2 infrastructuur van de industrie in steungebieden (zie energie-innovatie).
- Anderzijds CO2 reducerende maatregelen waarmee het niveau van milieubescherming van de ondernemer zelf wordt verhoogt.
Thema 3. Aardgasloze woningen, wijken en gebouwen (alleen pilots)
Het thema aardgasloos richt zich op de inrichting van het warmtenet, waardoor middels innovaties de doelstelling om de verwarming in de gebouwde omgeving zonder aardgas mogelijk te maken. Subsidiabel is:
- De ontwikkeling van integrale producten waarmee snel en seriematig woningen aardgasloos-ready worden gemaakt door slimme combinatie van bestaande technologie.
- De ontwikkeling van totaalpakketten waarmee onderling gelijkende woningen, gebouwen of wijken op een gestandaardiseerde en industrieel geproduceerde wijze kunnen worden verduurzaamd.
- De ontwikkeling van hulpmiddelen van het vereenvoudigen, verkorten of goedkoper maken voor de overgang naar aardgasloos. Hinder bij bewoners en eigenaars moet hierbij worden weggenomen.
Thema 4. Flexibilisering van het elektriciteitssysteem (alleen pilots)
Binnen het thema Flexibilisering van het elektriciteitssysteem worden nieuwe technologieën ontwikkeld waarmee ons huidige elektranet geschikt wordt gemaakt voor de steeds toenemende mate waarin hernieuwbare energie aan het systeem wordt aangeboden. Het gaat hierbij om het kostenefficiënt realiseren van;
- De opslag en chemische conversie van energie (waaronder de productie van groene waterstof).
- Flexibiliseren van de energievraag door bij een energieoverschot vraag te genereren en bij een energie tekort vraag te beperken of energie beschikbaar te maken (Demand side response).
- Regelbaar elektriciteitsopwekking vermogen van CO2 vrij energiebronnen.
- Andere flexibilisering van het stroomnet.
Thema 5. Ruimtelijke inpassing grootschalige elektriciteitsopwekking met zon of wind
Binnen dit thema wordt beoogt de impact van de energietransitie op de omgeving en de beschikbare ruimte te beperken. Het gaat hierbij om discussiepunten als horizonvervuiling, cultuurhistorische landschapswaarde en effecten op voedselkwaliteit of de ecologie die voortkomen uit de grootschalige opwekking van duurzame energie. Aandachtsgebieden binnen dit thema zijn:
- De gebouwde omgeving
- De landelijke omgeving (onbebouwd)
- De zee
- De verkeersinfrastructuur
Wilt u meer weten?
Al met al is de DEI een diverse regeling met veel mogelijkheden. Meer lezen over de DEI kunt u hier, maar u bent ook altijd welkom om contact op te nemen met onze duurzaamheidsexpert Henk van Rossum (0418-841 885 of e-mail).
Wij denken graag met u mee over uw kansen binnen de regeling DEI of eventueel andere subsidiekansen!