01 september 2023

Hernieuwbare energie produceren of CO₂-reducerende technieken toepassen? Dan kun je vanaf 5 september 2023 subsidie aanvragen via de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Het totale budget voor de regeling bedraagt in 2023 8 miljard euro.

CO₂ besparen

Via de SDE++ regeling kun je subsidie krijgen voor projecten die zich richten op het opwekken van elektriciteit, warmte en gas uit duurzame bronnen. Daarnaast komen projecten in aanmerking die zich richten op de afvang en opslag van CO₂. De energietransitie in Nederland zou zo haalbaar en betaalbaar moeten blijven. Als het volledige budget wordt aangevraagd en ingezet levert dit naar verwachting een CO₂-besparing van 4 megaton op in 2030.

Subsidie is aan te vragen binnen vijf hoofdcategorieën, onder deze categorieën vallen verschillende technieken.
• Hernieuwbare elektriciteit;
• Hernieuwbaar gas;
• Hernieuwbare warmte;
• CO₂-arme warmte;
• CO₂-arme productie.

SDE++ financieel

De SDE++ is open voor aanvragen van 5 september tot en met 5 oktober 2023, het totale budget is 8 miljard euro. De maximale subsidiebehoefte voor 2023 is 400 euro per vermeden ton CO₂. Projecten met een hogere subsidiebehoefte kunnen ook gebruikmaken van de SDE++. Hiervoor wordt niet de gehele onrendabele top vergoed. De subsidie heeft een looptijd van 12 of 15 jaar, afhankelijk van de categorie.

Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Als er op een dag meer aanvragen binnenkomen dan er budget beschikbaar is, worden de aanvragen van die dag gerangschikt op basis van de subsidie-intensiteit.

Hekjes

Nieuw in 2023 zijn de al eerder genoemde ‘hekjes’ in het subsidiebudget. Een hekje zorgt ervoor dat bepaalde technieken met een hogere subsidie-intensiteit meer kans maken om aan bod komen. Het gaat hierbij om technieken die vallen onder de domeinen ‘lage temperatuur warmte’, ‘hoge temperatuur warmte’ en ‘moleculen’ (groengas en waterstof). Deze technieken zijn op de korte termijn minder kosteneffectief, maar op de langere termijn zijn ze noodzakelijk voor de energietransitie. De kosten kunnen dalen naarmate deze technieken meer worden gebruikt. Om projecten in deze domeinen te stimuleren, wordt 750 miljoen euro per domein gereserveerd.

Wijzigingen in SDE++

In de nieuwe openstellingsronde van de SDE++ zijn er nog een aantal andere wijzigingen. Zo is er in 2023 geen productieplafond meer voor de opwek van hernieuwbare elektriciteit op land en vervalt het productieplafond voor afvang en opslag van CO₂ (CCS). Ook is er een categorie bijgekomen: de lucht-water-warmtepomp.
Door staatsteunregels van de Europese Commissie is er nog iets veranderd binnen de SDE++ regeling. Er kan nu geen aanvraag meer worden ingediend als al opdracht is gegeven voor de bouw van de productie-installatie, of als de bouw al is gestart. Is er al een subsidieverlening, maar heeft jouw project vertraging opgelopen? Dan geldt een uitzondering op deze regel.

Meer weten?

Geïnteresseerd in het aanvragen van de SDE++ subsidieregeling? Neem dan contact met ons op. Ook beantwoorden wij graag je vragen rondom deze regeling.