19 maart 2021

Europa investeert in baanbrekende innovatie! Deze week werden de eerste lijnen van Horizon Europe bekend. De European Innovation Council bijt het spits af met een budget van € 600 miljoen, verspreid over een aantal regelingen. Voor mkb’ers die hun project op de Europese markt willen zetten, is de EIC-accelerator interessant. Deze regeling biedt mooie kansen voor innovatieve ondernemers.

 

EIC-accelerator – voor wie?

De EIC-accelerator richt zich specifiek op innovatieve mkb’ers die hun innovatie in Europa willen vermarkten. Vraag jij je af of jouw product, proces of dienst klaar is voor commercialisatie op de Europese markt? Door middel van subsidie van de EIC-accelerator kun je de haalbaarheid van deze stap onderzoeken. Er is hier in 2021 maar liefst ca. € 500 miljoen voor beschikbaar. Het grote voordeel: je kunt ook als individuele mkb’er deze subsidie aanvragen. De EIC-accelerator is één van de weinige regelingen binnen Horizon Europe waarbij een samenwerkingsverband niet noodzakelijk is.

 

Hoe werkt de EIC-accelerator?

Iedere aanvraag begint met een conceptvoorstel. Dit kan nu al: er is geen deadline aan verbonden. Een conceptvoorstel bestaat uit een projectvoorstel van 5 pagina’s, een pitch van 5 minuten en eventueel een video van 3 minuten. Binnen vier weken na het indienen van je concept hoor je of je voorstel goedgekeurd is. Bij goedkeuring kun je je definitieve voorstel uit gaan werken. Hiervoor zijn in 2021 twee deadlines: 9 juni en 6 oktober.

Een groot voordeel van deze werkwijze is dat het conceptvoorstel relatief klein kan zijn. In tegenstelling tot een indiening zonder voorronde hoef je niet meteen een groot aantal uren in de aanvraag te investeren. Bij goedkeuring kun je hier alsnog werk van maken.

 

Challenges

Mkb’ers kunnen aanspraak maken op een subsidiebedrag van 0,5 tot maximaal € 2,5 miljoen per aanvraag. Daarnaast is er een optie voor een additioneel investeringscomponent van € 0,5 tot maximaal € 17,5 miljoen. Dit is echter niet verplicht. Hiervoor is het wel belangrijk dat een project past binnen de genoemde ‘challenges’ voor deze periode:

 

Iets voor jou?

Werk jij aan een baanbrekende innovatie? En wil je deze op de Europese markt brengen? Laat deze mooie kans dan niet liggen en neem contact met ons op!