06 september 2023

Met ingang van 5 september is de Energielijst van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) voor energiezuinige investeringen uitgebreid. Alle bedrijfsmiddelen waarvoor je binnen de EIA subsidie aan kunt vragen, zijn opgenomen op een Energielijst. Die lijst is tussentijds aangepast. Zo kun je nu ook belastingvoordeel krijgen voor bepaalde investeringen in de glastuinbouw, warmte- en/ of koudenetten en CO2-afvang voor permanente opslag.

Dit geldt met terugwerkende kracht ook als deze investeringen zijn gedaan tussen 1 januari en 4 september 2023. Ondernemers kunnen deze investeringen melden tot en met 4 december 2023.

Waar bestaat de uitbreiding uit?

De aanvullingen van de Energielijst 2023 gelden voor investeringen in:

Energielijst EIA

De Energielijst is de basis van de EIA-regeling. Op de lijst staan verschillende innovatieve, energiebesparende en duurzame energietechnieken. Investeer je in 2023 in een energietechniek op deze lijst dan kun je energie-investeringsaftrek aanvragen. Je kan dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst en betaalt zo minder belasting.

De Energielijst wordt jaarlijks aangepast: er komen bedrijfsmiddelen bij en er gaan er vanaf. Ook worden soms technische eisen aangepast. Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht eind december de Energielijst voor 2024.

Meer weten?

Benieuwd wat de aanpassing van de Energielijst EIA voor jouw onderneming betekent? Neem dan contact met ons op. Ook beantwoorden wij graag je vragen rondom deze regeling.