Experimentele ontwikkeling en subsidies
11 februari 2019
Experimentele ontwikkeling en subsidie
In subsidieregelingen zoals MIT R&D Samenwerking, DEI etc. kunnen de projectactiviteiten vallen onder experimentele ontwikkeling. Het is van belang om te weten welke activiteiten onder experimentele ontwikkelen (of een andere onderzoeks- en ontwikkelingscategorie) vallen, om te bepalen óf en in welke mate deze gesubsidieerd kunnen worden. In onze dagelijkse praktijk merken wij dat veel van onze klanten dit een lastige term vinden. Wij delen graag deze kennis met u.
Voorbeeld subsidieproject
Twee mkb-ondernemingen willen samenwerken om een nieuw innovatief product op de markt te brengen. De projectactiviteiten zijn onder andere het opstellen van een plan van eisen, ontwikkelen van het prototype, het uitvoeren van testen in een operationele omgeving. Deze activiteiten vallen dan ook onder de definitie van experimentele ontwikkeling en kunnen opgenomen worden in de begroting. Activiteiten zoals certificering, octrooien, marketing en verkoopkosten vallen hier niet onder. Indien de totale projectkosten € 500.000 bedragen dan is bijvoorbeeld een MIT R&D Samenwerking een potentieel passende subsidie.
Wat is experimentele ontwikkeling?
Experimentele ontwikkeling is het verwerven, combineren, vormgeven en gebruiken van bestaande wetenschappelijke, technologische, zakelijke en andere relevante kennis en vaardigheden. Het doel is het ontwikkelen van nieuwe of verbeterde producten, procedés of diensten. Daarnaast kan het ook activiteiten omvatten die gericht zijn op conceptuele formulering, de planning en documenteren van alternatieve producten, procedés of diensten.
In een meer praktische zin zijn dit activiteiten als het:
- Ontwikkelen van een prototype
- Testen en valideren van een prototype
- Demonstreren van een prototype in een reële omgeving
Hierbij kan gaan om nieuwe of verbeterde producten, procedés of diensten. Lees ook onze bijdrage over TRL fasen, waarbij de verschillende fase van productontwikkeling worden benoemd.
Wat is geen experimentele ontwikkeling?
Routinematige of periodieke wijzigingen van bestaande producten, productielijnen, fabricageprocessen, diensten. Werk dat niet kan worden aangemerkt als routinematige handelingen, kan echter nog steeds niet onder experimentele ontwikkeling vallen. Bij een R&D- of onderzoekstraject vallen deze activiteiten onder een van de overige drie categorieën waarvoor staatssteun mogelijk is:
Naast experimentele ontwikkeling zijn er nog drie andere definities voor steun, onderzoek, ontwikkeling en innovatie:
- Industrieel onderzoek: planmatig of kritisch onderzoek dat gericht is op het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden gericht op de ontwikkeling van nieuwe producten, procedés of diensten. In bijvoorbeeld OPZuid / Valorisatie Noord-Nederland kunnen zowel activiteiten voorkomen als experimentele ontwikkeling als industrieel onderzoek.
- Fundamenteel onderzoek: experimentele of theoretische werkzaamheden die voornamelijk gericht zijn op het verwerven van nieuwe kennis over de fundamentele aspecten van verschijnselen en waarneembare feiten. Onderscheidend is dat geen directe commerciële toepassing of direct gebruik wordt beoogd. Een voorbeeld hiervan is WBSO Technisch Wetenschappelijk Onderzoek.
- Haalbaarheidsstudie: het onderzoek en de analyse van het potentieel van een project. Het doel hiervan is de besluitvorming te ondersteunen door sterke en zwakke punten alsmede kansen en risico’s in kaart te brengen. De MIT Haalbaarheidsstudie sluit bijvoorbeeld aan bij deze definitie.
Wilt u geadviseerd worden?
Een optimale benutting van de terminologie kan tot aanzienlijk voordeel leiden in uw subsidietrajecten. Neem voor meer informatie contact op met Thomas van Uden op 06 27 33 43 51.