27 mei 2021

Het LIFE-programma is het belangrijkste Europese subsidieprogramma op het gebied van milieu en klimaat. Het programma staat open voor bedrijven, kennisinstellingen, overheidsorganisaties en NGO’s die in de EU werken aan innovaties op het gebied van milieu en klimaat. Het vorige programma liep van 2014 tot 2020. Dit jaar start de EU dus met een nieuw LIFE-meerjarenprogramma. De eerste calls worden half juni verwacht.

 

Thema’s LIFE-programma

Het nieuwe programma heeft een subsidiebudget van € 5,4 miljard, maar liefst € 2 miljard meer dan de afgelopen periode. Projecten moeten vallen onder één van de volgende vier subthema’s:

Op het gebied van milieu-innovatie:

Op het gebied van klimaatinnovatie:

Het programma richt zich op innovatieve projecten met een flinke positieve milieu-impact (minimaal op Europees niveau}. Een project moet ook op andere locaties in Europa te gebruiken zijn.

 

Subsidiemogelijkheden

Op 14 juni maakt de EU het LIFE-programma definitief officieel. Naar verwachting volgt dan nog in juni de eerste call. Per thema (milieu of klimaat) zijn verschillende calls mogelijk:

 

Ga jij voor LIFE?

Werk jij aan een project dat mogelijk in aanmerking komt voor de subsidie via het LIFE-programma? Neem dan nu al contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.