Innovatiekrediet – Serieuze bedragen voor serieuze projecten!
29 augustus 2019
Subsidies en investeerders kunnen je ontwikkeling in het begin goed op weg helpen, maar wanneer er echt grote stappen gezet moeten worden is het prettig om meer financiële slagkracht te hebben. Met het innovatiekrediet kan tot 45% van de ontwikkelkosten van een product worden gefinancierd, tot een maximum van 10 miljoen euro. Hiermee ondersteunt en versnelt de overheid de ontwikkeling van innovatieve producten, processen of diensten met een uitstekend marktperspectief.
Het innovatiekrediet in een notendop
Het innovatiekrediet wordt verstrekt vanuit een revolverend fonds. Dit houdt in dat het krediet na het ontwikkeltraject terugbetaald wordt (met een rentepercentage van 4-10%) waarna het geld weer beschikbaar gesteld wordt aan nieuwe bedrijven. Het fonds streeft naar een revolverendheid van 60%, waardoor de selectie aan de poort bijzonder streng is.
Essentieel voor toegekende projecten is de aanwezigheid van een duidelijk technisch risico aan het uit te voeren project. Los daarvan geldt: des te zekerder de marktimpact, des te hoger te kans van toekenning!
Niet alle aanvragen komen in aanmerking!
Van de vele honderden quickscans die het RVO ontvangt, leiden er slechts een stuk of honderd per jaar tot een aanvraag. Hiervan wordt na evaluatie alsnog driekwart afgewezen. De selectie is uitsluitend gebaseerd op het marktperspectief, niet op het aangevraagde bedrag.
Dit zorgt voor grote aanvragen; voor technische projecten wordt gemiddeld 1,8 miljoen euro toegekend en voor medische projecten 2,8 miljoen. Het instrument behandelt een aanvraag van 6 miljoen even zwaar als een aanvraag van 2 ton en daarmee is er helaas een grotere drempel voor het kleinere MKB om gebruik te maken van deze regeling.
Deze gegevens sluiten aan bij onze ervaringen voor dergelijke trajecten. Het innovatiekrediet is en blijft één van de weinige financieringsopties om een ontwikkeling significant vooruit te helpen. De drempel ligt echter ook hoog.
Als je een dergelijk traject opstart, hou er dan rekening mee dat je hier serieus tijd voor moet vrijmaken.
Het is onze ervaring dat ondernemers denken dat een krediet aanvragen minder tijd kost dan een subsidie aanvragen, maar dat is zeker niet zo. Gezien de bedragen die ermee te verkrijgen zijn, is het echter ook niet verwonderlijk dat het RVO kritisch meeleest.
Weten of jouw project wel in aanmerking komt voor Innovatiekrediet?
Wij helpen je graag bij het aanleveren van de benodigde documenten en het schrijven van de aanvraag. Wil je meer informatie over deze regeling? Neem dan contact op met onze experts Kees Vernooij en Joep van der Weijden.