29 november 2019

Het wordt een van de grootste fondsen in de wereld op het gebied van klimaatinnovatie: het Innovation Fund van de Europese Unie. Dit fonds is bedoeld als sleutelinstrument richting een klimaatneutraal Europa in 2050. Daarmee sluit het aan op het Klimaatakkoord van Parijs. Het budget ligt rond de € 10 miljard met een looptijd tot 2030. De eerste call zal naar alle verwachting midden 2020 plaatsvinden. De focus ligt op demonstratieprojecten voor innovatieve koolstofarme technologieën. Bedrijven kunnen het fonds combineren met andere subsidieprogramma’s zoals Horizon Europe.

 

Doel Innovation Fund

De Europese Commissie heeft drie doelstellingen voor het Innovation Fund opgesteld:

Criteria Innovation Fund

Het Innovation Fund richt zich op zeer innovatieve technologieën en grote flagship-projecten met een Europese toegevoegde waarde die kunnen leiden tot aanzienlijke emissiereducties. De focus ligt hierbij op:

Het Innovation Fund ondersteunt tot 60% van de extra kapitaal- en operationele kosten die zijn gelinkt aan innovatie. Het fonds kan tot 40% van de subsidie toekennen op basis van vooraf vastgestelde mijlpalen voordat het hele project volledig operationeel is.

Interesse? Neem contact op!

Op dit moment bereidt de Commissie de eerste indieningsronde voor. Deze ronde zal naar alle waarschijnlijkheid halverwege 2020 gepubliceerd worden. Daarna komen er tot 2030 regelmatig openstellingen.

Werk jij in 2020 aan een demonstratieproject op het gebied van innovatieve koolstofarme technologie? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen bekijken of jouw project kans op deze subsidie maakt.