14 juli 2023

Binnen een bedrijf zijn medewerkers een onmisbare factor. Zij dragen hun steentje bij aan de groei en het succes van je bedrijf. Het valt op de huidige arbeidsmarkt echter niet mee om de juiste medewerkers te vinden èn te houden. Als mensen binnen je bedrijf gezond en gemotiveerd aan het werk zijn, is de kans groter dat zij bij je bedrijf willen blijven werken èn dat zij op een gezonde manier door kunnen blijven werken tot aan hun pensioen. Investeren in duurzame inzetbaarheid is dus zeker de moeite waard. De subsidieregeling Duurzame inzetbaarheid voor bedrijven (MDIEU), die is aan te vragen vanaf 1 september 2023, helpt daarbij.

MDIEU aanvragen

Binnen je bedrijf is het van grote waarde dat bijvoorbeeld je personeelsbeleid en de interne werk- en leercultuur goed geregeld is. Dat kost tijd, geld en energie. Om bedrijven, organisaties en sectoren hierbij te ondersteunen, heeft de overheid de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) in het leven geroepen.

Tussen 1 september en 30 november 2023 kun je een aanvraag voor de MDIEU regeling indienen. In 2024 volgt een tweede tijdvak om de subsidie aan te vragen. Die data zijn op dit moment nog niet bekend.

De projectperiode voor het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van werknemers mag uiterlijk tot 31 december 2025 lopen.

Wat betekent de regeling financieel?

In 2023 is er een subsidie van 7,5 miljoen euro beschikbaar voor aanvragen tot 300.000 euro subsidie. Voor aanvragen hoger dan 300.000 euro zit er dit jaar 75 miljoen euro in de pot. Het drempelbedrag voor de subsidieaanvraag is 75.000 euro. Hierin is ook een bedrag van 5.000 euro opgenomen voor het uitvoeren van een bedrijfsanalyse, een verplicht onderdeel van de subsidieaanvraag. In de bedrijfsanalyse worden knelpunten en problematiek rondom duurzaamheid en zwaar werk in kaart gebracht.

Een tweede onderdeel van de aanvraag is het activiteitenplan, dat moet bestaan uit activiteiten voor duurzame inzetbaarheid. Er kan ook subsidie worden aangevraagd om bepaalde groepen oudere werknemers eerder te laten stoppen met werken, de zogenaamde Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). De activiteiten rondom duurzame inzetbaarheid moeten wel ten minste 25 procent van de subsidieaanvraag beslaan.

Voor activiteiten rondom duurzame inzetbaarheid krijgen bedrijven 50 procent subsidie, van RVU-activiteiten wordt 25 procent vergoed.

Thema’s MDIEU

De subsidieregeling MDIEU kent vier thema’s:
1. Gezond, veilig en vitaal werken;
2. Goed werkgever- en opdrachtgeverschap;
3. Een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit;
4. Bewustwording en eigen regie van werkenden op hun loopbaan.

De regeling benoemt daarnaast voor welke projectactiviteiten je subsidie kunt aanvragen:
• Ontwikkelen en toepassen van instrumenten, methoden of werkwijzen inclusief het uitvoeren van onderzoek dat hiermee verband houdt;
• Activiteiten op maat voor individuele arbeidsorganisaties;
• Opzetten van een infrastructuur om structurele duurzame inzetbaarheid te bevorderen;
• Communicatie- of voorlichtingsactiviteit;
• Kortdurende (enkele uren/ dagen) training of workshop voor groepen;
• Inhoudelijke monitoring en evaluatie.

Als activiteiten niet in deze lijst passen, wordt de subsidie niet toegekend. Ook moeten de gekozen activiteiten logisch aansluiten op de uitgevoerde bedrijfsanalyse.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in het aanvragen van de MDIEU subsidie voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Ook beantwoorden wij graag uw vragen rondom deze regeling.