20 september 2023

Wil je meewerken aan herstel en wederopbouw in Oekraïne? Wil je daarbij samenwerken met een Oekraïense organisatie? Dan kun je misschien gebruikmaken van het subsidieprogramma Ukraine Partnership Facility (UPF). De subsidie is aan te vragen tot en met 31 december 2023. Het totale budget bedraagt 25 miljoen euro.

UPF voor duurzaam herstel

Oekraïne heeft, sinds de Russische invasie, een grote behoeft aan steun. Omdat projecten meestal niet te financieren zijn met geld uit de commerciële sector, ondersteunt UPF projecten die werken aan schadeherstel en opbouw van de publieke en private sector. Het doel is duurzaam herstel van de economie en samenleving in Oekraïne. Het gaat om projecten in de sectoren water, gezondheidszorg en landbouw.

Voor wie is de UPF?

De subsidieregeling UPF ondersteunt Nederlandse en internationale bedrijven en maatschappelijke organisaties die willen werken aan herstel en wederopbouw in Oekraïne. Om voor de regeling in aanmerking te komen, zet je samen met minstens één lokale organisatie in Oekraïne een project op en voert dit ook uit. Je project valt binnen één of meer van de volgende sectoren:

• Water;
• Gezondheidszorg;
• Landbouw.

De inzet van Nederlandse bedrijven en organisaties is hier extra waardevol. Denk aan toegang tot drinkwater, toegang tot noodzakelijke gezondheidszorg of verbetering van voedselkwaliteit. Waar dat mogelijk is, draagt je project bij aan een betere positie van kwetsbare groepen, waaronder vrouwen en jongeren.

Hoeveel subsidie?

Voor de openstelling van UPF in 2023 is 25 miljoen euro beschikbaar. Je kunt minimaal 500.000 en maximaal 5 miljoen euro subsidie aanvragen voor je project. De activiteiten hebben een minimale looptijd van 6 maanden en een maximale looptijd van 4 jaar. Je project moet starten binnen 2 maanden na subsidieverlening.

Voordat je de subsidie aanvraagt moet je een verplichte quickscan invullen, deze moet voor 19 november 2023 ingediend zijn. Hierna volgt een adviesgesprek om te kijken of het door jou bedoelde project past binnen de kaders van de subsidieregeling. Na het adviesgesprek kun je tot 31 december 2023 de UPF subsidie aanvragen. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Meer weten?

Wil je weten of jouw project in aanmerking komt voor de UPF subsidieregeling? Of heb je vragen over de regeling? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.