18 mei 2021

De maakindustrie in de mobiliteitssector is hard geraakt door de coronacrisis. Met het oog op de duurzaamheidsdoelstellingen is er veel onderzoek en ontwikkeling nodig. Maar bij teruglopende omzet en andere tegenvallers heeft S&O-werk niet altijd de hoogste prioriteit meer. En dat terwijl innovatie juist nu belangrijk is, om sterker en duurzamer uit deze crisis te komen.

Daarom komt de overheid komt bedrijven in de maakindustrie van de automotive, luchtvaart en maritieme sectoren tegemoet met een nieuwe regeling: de Subsidieregeling R&D Mobiliteitssectoren (RDM). Deze regeling is onderdeel van het steun- en herstelpakket coronacrisis.

 

Voor wie is de subsidie R&D Mobiliteitssectoren?

De subsidie gaat uit van een samenwerkingsverband van tenminste twee ondernemers uit de mobiliteitssector. Het is mogelijk om hier kennisinstellingen bij te betrekken. Staan jouw R&D-investeringen door de coronacrisis sterk onder druk? Dan kun je mogelijk aanspraak maken op deze subsidie. Het gaat om grote projecten: een project moet een omvang van minimaal € 5 miljoen aan kosten hebben die in aanmerking komen voor subsidie. Er is een minimum van € 125.000 per deelnemer en een maximum van € 25 miljoen per project. De maximale looptijd is 4 jaar. De subsidiepercentages lopen uiteen van 25% voor experimentele ontwikkeling tot 80% bij niet-economisch industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling van een onderzoeksorganisatie.

Het R&D-mobiliteitsproject moet bestaan uit industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling, met als doel het behouden en verbeteren van de concurrentiepositie van Nederlandse ondernemingen binnen de automotive, luchtvaart en maritieme industrie. Ook moet het project een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgaven op het vlak van duurzaamheid en/of digitalisering en het herstel van de negatieve gevolgen van de economische crisis, die is veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus.

 

Pak jij die kans?

De subsidieregeling R&D Mobiliteitssectoren is op 17 mei geopend en sluit 17 augustus 2021. Er is eenmalig € 150 miljoen beschikbaar. Subsidie wordt middels een tenderprocedure toegekend. De kwaliteit van de aanvraag is dus van doorslaggevend belang!

Wil jij aanspraak maken op deze subsidie? Wij hebben ruime ervaring met grote samenwerkingsprojecten. Neem dus vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk subsidiegesprek.