31 mei 2018

OPZuid 1B2: Valorisatievermogen MKB-ondernemingen

Vanuit Stimulus, de subsidieverstrekker instantie van Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg), wordt het 1B2 subsidieprogramma vanaf 1 juni opengesteld. Het OPZuid 1B2 programma stimuleert het valorisatievermogen van mkb-ondernemingen in Zuid-Nederland. Met valorisatievermogen wordt het omzetten van bestaande en nieuwe kennis en kunde naar nieuwe producten, processen of diensten bedoeld. Dit programma is interessant voor bedrijven die voornemens zijn alleen of in een samenwerkingsverband een R&D-project uit te voeren.

Voor wie is de 1B2 bedoeld en welke projecten komen in aanmerking?

De OPZuid 1B2 kan aangevraagd worden door mkb-ondernemingen die gevestigd zijn in Zeeland, Noord-Brabant of Limburg. Ook kan de subsidie aangevraagd worden door samenwerkingsverbanden bestaande uit meerdere ondernemingen en/of kennisinstellingen. De subsidie moet bij samenwerkingsverbanden door een mkb-onderneming uit dit verband aangevraagd worden.

Het programma subsidieert R&D-projecten waarin een innovatief product, proces of dienst ontwikkeld wordt. Op de projectenpagina op website van Stimulus zijn projecten te zien die eerder gesubsidieerd zijn door onder andere dit subsidieprogramma. Hier is ook het brede spectrum aan projecten dat gefinancierd wordt te zien; zoals een nieuwe extractiemethode van voedingsstoffen uit tomatenplanten, een zelfrijdend systeem voor duurzame landbouw, of een een vitaliteitstest en preservatie van donorhart en -nieren.

Voorwaarde voor een aanvraag

Een voorwaarde is dat met het project een cross-over tussen de nationale en internationale topclusters wordt gerealiseerd. De internationale topclusters zijn:

En de nationale  topclusters zijn:

Wat levert het op?

Voor individuele aanvragers kan maximaal €250.000 subsidie aangevraagd worden met een subsidiepercentage van 25 %. Dit betekend dat de begroting van het project waarvoor subsidie aangevraagd wordt maximaal € 1.000.000 bedraagt. Voor samenwerkingsprojecten is de ondergrens van het subsidiebedrag € 350.000 en is de bovengrens € 750.000. Hiervoor geldt een hoger subsidiepercentage van 35%.

Openstelling en beoordeling

Voor de OPzuid 1B2 wordt een tendersysteem gehanteerd. De tender is geopend van 1 juni 2018 tot en met 30 november 2018. Na afloop van de tender worden alle ingediende aanvragen beoordeeld op volledigheid en de vastgestelde criteria:

  1. het project draagt bij aan de doelstellingen van het OPZuid;
  2. Het project is innovatief;
  3. de businesscase van het project is onderbouwd;
  4. het projectplan heeft een voldoende kwaliteit;
  5. het project draagt bij aan duurzame ontwikkeling.

De beste aanvragen zullen vervolgens de subsidie ontvangen. Wilt u meer weten over de OPZuid 1B2 of andere subsidiemogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.