08 juni 2021

Innovatie is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Innoveren is dé manier om waarde toe te voegen, onderscheidend en concurrerend te worden en om de wereld een beetje beter, fijner of mooier te maken. Er zijn maar weinig bedrijven die innovatie niet hoog op de agenda hebben staan. Niet elke innovatie is echter even waardevol. Om die reden wordt vaak een businesscase opgesteld. Een goede businesscase laat zien wat de innovatie waard is en of de baten opwegen tegen de veelal hoge kosten van ontwikkeling.

 

Wat is een businesscase?

De businesscase is een instrument dat de sterktes, zwaktes, kansen en risico’s van een project in kaart brengt. De uitkomst van deze businesscase is vaak doorslaggevend in de keuze voor het al dan niet ontwikkelen van een innovatie. Niet elke innovatie kent echter direct een sluitende of rendabele businesscase. Een innovatie is tenslotte nieuw. Vaak is nog onduidelijk wat er precies ontwikkeld gaat worden, wat het gaat kosten en wat het kan opleveren. Toch is het belangrijk om de businesscase op papier te zetten. Uit de businesscase blijkt namelijk waarom jouw innovatieve idee nou echt gerealiseerd zou moeten worden. Soms is de waarde gelegen in een mooie winstprognose, maar vaak is een innovatie ook een opstapje naar nog meer waardevolle innovaties, nieuwe kennis of een duurzamere wereld.

 

Subsidies en de businesscase

In het subsidielandschap is het vaak belangrijk om een goede businesscase te formuleren. Uit de businesscase kan de subsidieverstrekker beoordelen wat jouw innovatie waard is. Ontstaan er nieuwe arbeidsplaatsen? Kunnen regionale partners profiteren? Wat zijn de risico’s en hoe worden ze ingeperkt? Het zijn stuk voor stuk belangrijke vragen om een oordeel te kunnen vellen over de waarde van het innovatieproject. Met een goede businesscase verhoog je de kans van slagen en vervolgens ook de kans op subsidieondersteuning voor je project.

Zie jij het belang van een goede businesscase, maar mis je de tools om dit zelf op te pakken? Binnenkort plaats ik een tweede blog met drie nuttige tips voor het maken van een goede businesscase. Wil je meteen aan de slag? Ook het opstellen van een businesscase maakt deel uit van onze service. Met een divers team van experts met zowel technische, als bedrijfskundige achtergronden zorgen wij ervoor dat jouw aanvraag van begin tot eind kloptNeem vrijblijvend contact op voor een persoonlijk adviesgesprek, dan kijken we samen naar jouw kansen en mogelijkheden.