01 juni 2021

Vanaf 2021 gelden KIA’s als toetsingskader, wat betekent dit voor je MIT R&D-aanvraag?

Als je eerder een MIT R&D-aanvraag hebt ingediend, dan ben je vast bekend met het hoofdstuk ‘’Passendheid bij doelstelling.’’ Dit is een beschrijving van de aansluiting van je innovatie bij de topsectoren, topclusters en eventuele cross-overs daartussen. Nu wijzigt dit onderdeel van het projectplan en vraagt men naar de aansluiting op de Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s), missies en/of sleuteltechnologieën en maatschappelijke impact. Wat betekent dit voor je subsidieaanvraag?

 

25 missies

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet jouw innovatie aansluiten bij een of meerdere programma’s uit de KIA’s. Dit moet je bovendien zo duidelijk mogelijk aantonen. Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen KIA’s en Topsectoren? De KIA’s zijn doelstellingen die uit de topsectoren voortkomen. Het zijn de thema’s waarover de 25 missies van het Missiegedreven Topsectoren en Innovatiebeleid (MTIB) zijn verdeeld. Deze MTIB is een vervolg op het Topsectorenbeleid (zie kader hieronder).

Met de 25 missies wil de overheid het innovatieproces in de gewenste richting sturen, namelijk naar een klimaatbestendig, waterrobuust, duurzaam, gezond en veilig Nederland. Naast de vier maatschappelijke thema’s zijn er nog de overkoepelende thema’s sleuteltechnologieën en maatschappelijk verdienvermogen. Samen vormen ze het programma Kennis- en Innovatieagenda’s, oftewel KIA’s, en bevatten een breed scala aan uiteenlopende onderwerpen. Van het behouden van Nederland als de best beschermde en leefbare delta tot integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit. En van Digital Technologies tot het vergroten van de waardering voor voedsel. Een innovatie kan daarom bij meerdere programma’s passen.

De KIA’s op een rijtje:

  1. Energietransitie en Duurzaamheid
  2. Gezondheid en Zorg
  3. Landbouw, Water en Voedsel
  4. Veiligheid
  5. Sleuteltechnologieën
  6. Maatschappelijk verdienvermogen

 

Jouw MIT R&D-aanvraag en de KIA’s

Voor de slaagkans van je MIT R&D subsidieaanvraag is het dus belangrijk dat je innovatie past bij een of meer onderwerpen uit de KIA’s. De maatschappelijke baten van je innovatie en de impact daarvan moet je zo goed mogelijk weergeven, door dit in de subsidieaanvraag zoveel mogelijk te kwantificeren, dus in aantallen en/of getallen uit te drukken. Ook moet goed worden onderbouwd wat de waarschijnlijkheid is dat deze baten kunnen worden bereikt. Als er met je innovatie een positieve impact wordt gerealiseerd, binnen een of meer van de programma’s, zijn daarmee extra punten te verdienen. Maar er kunnen ook punten in mindering worden gebracht als een project negatieve gevolgen heeft. De puntenverdeling van een projectplan is als volgt:

 

Interesse in een MIT R&D-aanvraag?

Bij Innovencio is het schrijven van subsidieaanvragen ons dagelijks werk. We hebben veel ervaring in het schrijven van scorende MIT R&D-aanvragen. Door de inhoudelijke kennis over het topsectorenbeleid en de KIA’s, zijn we in staat de aansluiting goed te verwoorden en aan te tonen in een subsidieaanvraag. Wil je met ons de mogelijkheden voor een MIT R&D subsidievoorstel bespreken? Neem dan contact op met Thomas van Uden.


Wat zijn Topsectoren?

Om deze vraag te beantwoorden, duiken we tien jaar terug in de tijd. Het is 2011 en de Nederlandse economie zit in een recessie vanwege het uitbreken van de financiële crisis in het najaar van 2008. Om de behoorlijk verzwakte economie vooruit te helpen, startte het ministerie van EZK met de Topsectorenaanpak. Er werden negen Topsectoren geformuleerd op onderwerpen zoals energie, water, voedselproductie, technologie, etc. waarin Nederland internationaal al groot aanzien had. In de Topsectoren werken ondernemers, wetenschappers en overheid nauw samen.

In 2019 is ervoor gekozen om meer nadruk te gaan leggen op maatschappelijke uitdagingen en sleuteltechnologieën. Dit is vertaald in het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid (MTIB). Er zijn 25 missies (verdeeld over vier thema’s) door acht ministeries opgesteld in samenwerking met ondernemers en kennisinstellingen uit de Topsectoren. Vanuit deze missies zijn de Kennis en Innovatieagenda’s (KIA’s) voortgekomen.

Bron: Topsectoren.nl