Recycling van kunststof

Ioniqa ontwikkelt een chemisch recycling proces voor kunststof. Dit nieuwe chemisch recycling proces voorkomt een substantiële hoeveelheid CO2-uitstoot.

Deze ontwikkeling past in het Klimaatakkoord met afspraken over de reductie van CO2-uitstoot. De DEI regeling en de Subsidieregeling CO2-reductie Industrie zijn succesvol toegepast.

Naast CO2-reductie krimpt de plastic afvalberg door recycling. Met de recycling technologie levert Ioniqa een substantiële bijdrage aan de circulaire economie. De grondstoffen worden gebruikt voor de verpakking van levensmiddelen, zoals frisdranken. Unilever en Coca Cola werken samen met Ioniqa.

“Ioniqa Technologies heeft als eerste bedrijf ter wereld een fabriek in Nederland (Geleen) gebouwd. In deze demo fabriek wordt PET-afval omgezet naar een bruikbare grondstof. Vanaf 2019 wordt gekleurd PET omgezet naar zuivere grondstoffen (monomeren) van de hoogste kwaliteit. Met deze revolutionaire uitvinding is plastic geen afval meer maar een eindeloos herbruikbare grondstof. Aardolie is hierdoor niet meer nodig en de CO2-uitstoot wordt met 75% verlaagd.”

“Deze technologische uitvinding is een aantal jaren geleden tot stand gekomen bij Ioniqa in Eindhoven. Plastic afval wordt wereldwijd gezien als een groot probleem, denk aan de plastic soep in de zee. Na de onderzoeksfase van de chemische recycling volgde een opschalingsonderzoek met een demonstratieplant in Rotterdam. De financiering komt uit de Topsectoren Energie(TSE). De grote interesse uit de markt van grote partijen zoals Coca Cola, maakt het mogelijk de technologie verder op te schalen.”

Waarom Innovencio inschakelen?

“Innovencio verzorgt onze subsidieaanvragen. Naast hun kennis op het gebied van subsidies zijn de consultants van Innovencio technisch sterk. Ze managen de deadlines bovendien strak. Ze nemen veel werk van ons over. Tot nu toe scoorden alle aanvragen die Innovencio heeft geschreven”.

Tonnis Hooghoudt, Ioniqa

DEI+