Aanvrager

Xeltis B.V., gevestigd in Eindhoven, is in 2006 opgericht als samenkomst tussen een spin-off van de TU Eindhoven, QTIS/e, en de universiteit van Zurich. Xeltis is een pionier op het gebied van de inzet van het herstellende vermogen van het lichaam binnen de cardiologie. Zij hebben de technologie “Endogenous Tissue Restoration (ETR)” ontwikkeld, waarmee een werkende hartklep of regeneratieve bloedvat gemaakt wordt van een unieke polymeerconstructie, die na verloop van tijd vervangen wordt door lichaamseigen weefsel. Het polymeer is bio-afbreekbaar, en stimuleert de weefsel genererende werking van het eigen lichaam. Al 28 patiënten hebben in de afgelopen jaren met succes kunstvaten en hartkleppen gebaseerd op deze techniek mogen ontvangen.

Xeltis heeft de handen ineen geslagen met AMT Medical B.V., om hun regeneratieve vaten optimaal in te kunnen zetten binnen de cardiologie. AMT Medical is gevestigd in Utrecht, op het Utrecht Science Park. Ze zijn in 2017 opgericht, als spin-off van ELANA B.V., een medisch apparatuur bedrijf met baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van hersenoperaties. Met deze technologie wordt het mogelijk gemaakt om zonder een openhartoperatie een bypass op het hart aan te leggen.

Door de kunstvaten van Xeltis te combineren met de minimal invasive technologie van AMT Medical kan er een optimale bypass operatie worden ontwikkeld, waarmee de zeer risicovolle open hart operaties tot het verleden zullen behoren.

Project

In 2020 hebben Xeltis en AMT Medical samen een MIT R&D Samenwerking subsidie mogen ontvangen voor de ontwikkeling van deze nieuwe methode om een bypass operatie uit te voeren.

Samen zullen zij een methode ontwikkelen waarin een kunstvat op het hart wordt aangebracht zonder het hart stil te leggen. Door de combinatie van de twee uiterst innovatieve technologieën zullen beide partijen optimaal van elkaar profiteren. Doordat er een bio-afbreekbaar vat wordt gebruikt hoeft er geen vat meer uit het been te worden geoogst, bij een patiënt die toch al vaak een slechte gezondheid heeft. Het oogsten van beenvaten is een pijnlijk en kostbaar proces. Daarnaast is er door de hechtingloze techniek geen noodzaak meer tot het openen van de borst kas.

Hierdoor kan een veel breder scala patiënten worden geholpen, waarbij het nu niet mogelijk is een risicovolle operatie uit te voeren. De ingreep zal hierdoor minder invasief en minder risicovol worden. Ook zullen patiënten minder lang in het ziekenhuis hoeven te blijven, is de herstel periode minder lang en de kans op terugval minder groot. Algemeen gezien zal de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren terwijl de last op het zorgstelsel vermindert.

Rol van Innovencio

Deze MIT R&D-aanvraag was voor Rutger Tulleken van AMT Medical de eerste kennismaking met Innovencio. Een kennismaking die een positief gevoel achterlaat. “Wij hebben veel ervaring met partijen zoals Innovencio,” vertelt hij. “Hierbij moeten we vaak op de laatste dagen heel veel werk verrichten en is het soms niet duidelijk hoe het traject loopt. Bij Innovencio hebben we in meer rust dan normaal goed gestructureerd de subsidie kunnen aanvragen, dit hadden we niet verwacht. Het is duidelijk wat van partijen wordt verwacht en wat de structuur van de aanvraag is. Ook is het goed dat er een team is en niet één iemand alles doet, zodat specialisten je met specifieke vragen/uitdagingen kunnen helpen. Ook het volledige no cure no pay model is beter dan bij andere bedrijven de start-fees, vaak geeft een start-fee (ook al zijn deze nooit heel hoog) toch een dubbel gevoel.”

Vanuit Innovencio begeleidde Celine Miedema de aanvraag van Xeltis en AMT Medical. “Voor het schrijven van deze aanvraag heb ik met veel verschillende mensen om de tafel gezeten van beide partijen. Wat mij opviel, en erg goed beviel, is de gedeelde passie bij iedereen voor deze innovatie. Er wordt hoog ingezet op een zeer uitdagende en technisch hoogstaande ontwikkeling, maar een ieder ging de uitdaging graag aan door de grote winst die er behaald zou kunnen worden. Ik ben blij dat ik aan hun ambitieuze perspectieven heb kunnen bijdragen.”

Resultaat

Het resultaat van de verkregen MIT subsidie voor beide partijen betekent een enorme kans voor de ontwikkeling van hun technieken. De mogelijkheid tot het verkrijgen van deze subsidie heeft de partijen bij elkaar gebracht, en heeft de kans gebracht om de innovatie daadwerkelijk te realiseren. Door de complementariteit van de partijen zal de technologie als geheel naar een hoger plan getild worden.

Innovatie in de zorg is geen makkelijke opgave. Technologie moet zeer veilig zijn en uitermate goed werken. De afstand tot de markt kan groot zijn, door grote noodzaak van het certificeren en testen van de techniek, maar soms ook moeilijke marktacceptatie door zowel patiënt als zorgverlener. Echter, de winst die behaald kan worden is dan ook groter dan in menig andere sector. Door de juiste innovatie op de juiste plek kunnen kosten worden bespaard, kunnen wachtlijsten worden verkort, en kan de druk op de zorg worden verlaagd. Maar bovenal kan de kwaliteit van leven van de patiënt worden verbeterd en kunnen meer mensen worden geholpen. Een MIT R&D subsidie die ervoor zorgt dat een medische innovatie de markt kan bereiken maakt hierdoor een wereld van verschil.

Foto: Thijs Rooimans

Xeltis B.V. en AMT Medical B.V.