De DHI-regeling biedt kansen voor Nederlandse export en investeringen in opkomende markten en in ontwikkelingslanden.

De lijst met landen is opgenomen onderaan deze pagina. Er zijn drie varianten van de regeling: demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies. Je kunt voor één van deze varianten een aanvraag indienen. Het beschikbare budget per openstelling is 4 miljoen euro voor DGGF landen en 4,5 miljoen euro voor de overige landen. 

Een DHI-aanvraag is om de volgende drie redenen aantrekkelijk:

 • In opkomende markten en ontwikkelingslanden zijn nog veel kansen voor de verkoop van producten en diensten;
 • Je kunt de mogelijkheden voor investeringen en verkoop aan potentiële nieuwe klanten precies in kaart brengen;
 • De subsidie versterkt de economische positie van het Nederlandse moederbedrijf en genereert zo duurzame werkgelegenheid en kennisoverdracht.
Kees Vernooij

Kees Vernooij

DHI Expert

Heb je vragen over het aanvragen van DHI? Ik help je graag.

Wat is de DHI-regeling?

DHI staat voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies. De subsidie is er voor het Nederlandse mkb, als ondersteuning bij het internationaliseren in buitenlandse markten. Het aanvragend bedrijf moet uit minimaal 3 werknemers bestaan en de steun mag niet meer dan 25 % van de gemiddelde omzet  over de afgelopen 3 jaar beslaan. De DHI-regeling is van 1 januari 2023 tot 31 december 2023 geopend, zolang er budget is. Als je gebruik wil maken van de DHI, dien je aanvraag dan voor 1 november in. De beoordeling volgt dan nog dit jaar. Verwerken van de aanvragen gebeurt op basis van ‘first come, first served’.

Welk soort studies zijn er?

De regeling bestaat uit de volgende drie varianten:
– Demonstratieprojecten
– Haalbaarheidsstudies
– Investeringsvoorbereidingsstudies

Extra subsidie ‘groene’ DHI-projecten

Wil je exporteren of investeren in het buitenland en draagt je technologie bij aan een of meer van de vergroeningsdoelen? Dan kun je hiervoor extra DHI-subsidie aanvragen. Wanneer het project aan de voorwaarden voldoet, dan is de subsidie maximaal 70% van de subsidiabele kosten.

De belangrijkste technologie die in het DHI-project centraal staat, moet een aanzienlijke bijdrage leveren aan een of meer van de volgende vergroeningsdoelen:

 • Beperken van de snelheid van klimaatverandering;
 • Aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering;
 • Duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen;
 • Transitie naar een circulaire economie;
 • Preventie en bestrijden van vervuiling;
 • Beschermen en herstellen van biodiversiteit en ecosystemen.

Lees hier enkele voorbeelden van activiteiten en projecten die mee kunnen helpen aan deze vergroeningsdoelen.

Wat betekent de DHI-regeling financieel?

Het beschikbare budget in 2023 is 8,5 miljoen euro: 4 miljoen euro voor DGGF-landen en 4,5 miljoen euro voor de overige landen. De minimale subsidie voor een DHI-project is € 25.000. Dit betekent dat de subsidiabele projectkosten minimaal € 50.000 zijn.
De maximale subsidie bij een demonstratieproject is € 200.000 per project. Voor haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten is dit € 100.000.

Waarom Innovencio betrekken bij je DHI-aanvraag?

Innovencio laat op een aantal relevante punten licht schijnen:

 • Actieve benadering van de klant 

  Doordat we nauw contact onderhouden met onze klanten en goed op de hoogte zijn van hun ontwikkelingen, kunnen wij een klant gericht benaderen als we zien dat een project aansluit bij de criteria van de DHI-regeling. We hebben alle deadlines goed op onze radar, waardoor we precies weten wat er wanneer aangeleverd moet worden.

 • Ondersteuning in kaart brengen van de mogelijkheden 

  Voor veel van onze klanten vragen wij de WBSO aan en we zijn goed op de hoogte van wat er binnen een organisatie speelt. Veel projecten beslaan het ontwikkelen van een product of dienst, maar het kan moeilijk zijn om hiervoor een (nieuwe) afzetmarkt te vinden. Voor het naar buiten brengen van een product of een dienst is de DHI-regeling erg interessant en wij kunnen u ondersteunen bij het in kaart brengen van die mogelijkheden.

 • Begeleiding in het gehele proces 

  Van veel klanten krijgen we de feedback terug dat ze ons sterk vonden in het bewaken van deadlines en begeleiden van het proces. We voegen substantieel waarde toe in het gehele traject, van het formuleren van het project tot aan het volledige afronden van de subsidie.

Landenlijst

Sub-Saharisch Afrika

Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi (F), Democratische Republiek Congo, Djibouti, Eritrea (F), Ethiopië, Gambia (F), Ghana, Guinee, Ivoorkust (F), Kaapverdië, Kenia, Liberia (F), Madagaskar (F), Malawi, Mali (F), Mozambique, Niger, Nigeria, Oeganda, Rwanda, Sao Tomé en Principe, Senegal, Sierre Leone (F), Soedan (F), Somalië (F), Tanzania, Togo (F), Tsjaad (F) , Zambia, Zimbabwe (F), Zuid-Afrika, Zuid-Soedan (F)

Midden-Oosten en Noord-Afrika
Algerije,  Egypte,  Irak,  Jemen (F),  Jordanië,  Libanon,  Libië (F),  Marokko,  Palestijnse Gebieden (F),  Tunesië

Azië (exclusief Midden-Oosten)
Afghanistan (F),  Armenië,  Bangladesh,  Bhutan,  Cambodja, China (incl. Taiwan)*, Filipijnen,  Georgië,  India,  Indonesië,  Laos, Maleisië*, Mongolië,   Myanmar (F),  Nepal,  Pakistan, Singapore*, Sri Lanka,  Vietnam, Zuid-Korea*

Europa
Azerbeidzjan*, Kazachstan*, Kosovo, Moldavië, Oekraïne*, Servië*, Turkije*

Noord-Amerika
Mexico*

Midden-Amerika
Guatemala,  Haïti,  Nicaragua

Zuid-Amerika
Argentinië*, Bolivia, Brazilië*, Chili*,  Colombia,  Peru,  Suriname

Landen met een * erachter zijn opkomende markten, landen zonder een * zijn Dutch Good Growth Fund-landen.

F = fragiele staten

Landen met een * erachter zijn opkomende markten, landen zonder een * zijn Dutch Good Growth Fund-landen.

Meer weten?