Wat is de innovatiebox?

De innovatiebox is een fiscale regeling voor een effectieve verlaging van de vennootschapsbelasting van 25,8% naar 9% voor winsten uit innovatieve activiteiten. Deze regeling is bedoeld voor bedrijven die zich onderscheiden door het ontwikkelen van een innovatief product, programmatuur, innovatieve dienst of proces dat herhaaldelijk opbrengsten of besparingen oplevert. Het doel van de innovatiebox is het ondersteunen en stimuleren van bedrijven die door innovatie onderscheidend willen zijn. Daarmee wordt tevens het Nederlandse vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven verbeterd en blijft deze interessant. Dit alles is weer goed voor de werkgelegenheid en de concurrentiepositie van Nederland.

Kees Vernooij

Kees Vernooij

WBSO-expert

Wil je weten of je in aanmerking kunt komen voor de innovatiebox? Ik help je graag verder.

Wanneer aanvragen?

Voor het aanspraak maken op de innovatiebox, gelden de volgende criteria:

  • Je vraagt al WBSO aan voor je S&O-project(en)
  • Op jaarbasis maak je winst of verwacht dit binnen een jaar te gaan maken
  • Bij grote ondernemingen (+€50 miljoen omzet) is soms een octrooi of kwekersrecht nodig
  • Een aanvraag indienen kan elk moment in het jaar. Het kan zelfs met terugwerkende kracht, zolang de aanslag vennootschapsbelasting van een eerder jaar nog niet definitief is.

Wat betekent de innovatiebox financieel?

De innovatiebox betekent een verlaging van je vennootschapsbelastingtarief over de innovatieve winst met ongeveer 60%, van 25,8% naar 9%. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Een laagdrempelige forfaitaire aanvraag voor ondernemers met een lagere (innovatieve) winst voor een periode van 3 jaar
  2. Een aanvraag in afstemming met de Belastingdienst, waarbij je samen met jouw innovatiebox expert een specialistisch aanvraagproces ingaat om met de Belastingdienst maatwerk afspraken te maken over de innovatiebox

Wat maakt de innovatiebox aantrekkelijk?

  1. Aanvullend op het WBSO-voordeel kan het voordeel van de innovatiebox genoten worden wanneer S&O ontwikkelingen tot financiële voordelen leiden.
  2. De innovatiebox afspraak loopt altijd voor meerdere jaren en is dus lang relevant.
  3. Na afloop van de looptijd kan door middel van een verlengingsverzoek opnieuw getoetst worden of de innovatiebox toegepast kan worden.

Meer weten?

Door de samenwerking met Alfa Accountants en Adviseurs kan Innovencio haar klanten en contacten de Innovatiebox nu ook aanbieden. Het aanvragen, verkrijgen, toepassen en behouden van de innovatiebox is specialistisch werk. Om deze reden heeft Alfa ervoor gekozen om een expert-team op te richten op het gebied van de innovatiebox. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit leveren die vereist is om een innovatiebox-traject optimaal te doorlopen en succesvol af te ronden. Neem contact op met onze WBSO-expert Kees Vernooij.