31 mei 2023

Ben je ondernemer en wil je investeren in een warmtenet om bestaande woningen aardgasvrij te maken, maar is het onrendabel om hiermee te starten? Dan kun je vanaf 1 juni een beroep doen op de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS). Het budget voor deze regeling is inmiddels overtekend, maar aanvragen kan nog steeds.

Ondernemers ontvangen 100% subsidie voor de onrendabele top: het deel van het project dat zich niet terugverdient. Met andere woorden, het verschil tussen de investeringskosten die in aanmerking komen en de exploitatiewinst.

Daarbij geldt dat:
• de subsidie maximaal 45% van de ‘subsidiabele’ kosten is (de kosten die in aanmerking komen);
• de subsidie per kleinverbruikersaansluiting maximaal € 6.000,- is.

De grens die als eerste wordt bereikt (45% van de ‘subsidiabele’ kosten of 6.000 euro per kleinverbruikersaansluiting) is het maximale subsidiebedrag dat wordt toegekend. Hierbij geldt een maximumbedrag van 20 miljoen euro voor een investeringsproject.

150 miljoen euro voor WIS

Met het opzetten van de Warmtenetten Investeringssubsidie hoopt het Rijk de inzet van warmtenetten te versnellen. De subsidie is aan te vragen vanaf 1 juni 2023, de openstelling loopt tot 16 december 2023, 17.00 uur. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. In totaal is er 150 miljoen euro subsidie beschikbaar.
Let op: het plafond is vrij kort na openen bereikt, maar aanvragen is nog mogelijk.

Een belangrijke voorwaarde bij het aanvragen van de subsidie is dat het gaat om warmtenetten voor kleinverbruikersaansluitingen (kleiner dan 100kW) en blokverwarmingsaansluitingen in de bestaande bouw.

Deze subsidie is niet bedoeld voor een warmtenet (of onderdelen ervan) voor utiliteit, glastuinbouw en grootverbruikersaansluitingen (100kW of groter en geen blokaansluitingen). Dit geldt ook voor een warmtenet (of onderdelen ervan) voor nieuwbouw. Deze kosten vallen niet onder de subsidie.

Versneld warmtenetten aanleggen

Een warmtenet is een collectieve oplossing om woningen te verwarmen. Dit wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Met deze manier van verwarmen kunnen bestaande gebouwen van het aardgas af.
De nieuwe Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) stimuleert ondernemers om versneld te investeren in de aanleg van die warmtenetten. Nederland heeft de wens om in 2030 500.000 nieuwe aansluitingen van bestaande woningen op een warmtenet gerealiseerd te hebben. De subsidie is voor ondernemers die snel kunnen starten met de aanleg van een warmtenet. En dus al ver zijn met hun plannen.

Wil je een WIS subsidie aanvragen? Innovencio kan helpen om de aanvraag goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat alles zo compleet en duidelijk mogelijk is. Neem contact met ons op voor een persoonlijk subsidiegesprek.