17 januari 2019

DHI opent per 15 januari voor succesvol internationaliseren

Demonstreert u uw technologie, kapitaalgoed of dienst in buitenlandse markten? Onderzoekt u de haalbaarheid van een buitenlandse investering in uw product? Of onderzoekt u de technische en commerciële haalbaarheid van uw investering in een buitenlandse onderneming? Indien een of meerdere vragen met JA beantwoord is dan kunt u in aanmerking komen voor de DHI 2019.

De nieuwe indieningsronde voor de DHI-subsidie is op dinsdag 15 januari geopend. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er in 2019 gaat de regeling maar één keer open in 2019 en vindt toekenning van de subsidie plaats op basis van het first-come, first-serve principe. Haast is dus geboden om binnen het subsidiebudget te komen!

Wat is het doel van DHI

Met de DHI-subsidie kunnen Nederlandse bedrijven succesvol ‘internationaliseren’ in buitenlandse markten. Dit doen ze door al in een vroeg stadium te onderzoeken of een export/investeringsproject haalbaar is of door te demonstreren dat een bepaald exportproduct of een bepaalde technologie toepasbaar is. De regeling geldt voor zowel ontwikkelde landen, opkomende markten als ontwikkelingslanden.

Onze tip: Zo snel mogelijk een quickscan indienen

Een belangrijke eis bij het aanvragen van DHI-subsidie is dat de aanvrager eerst een quickscan bij subsidieverstrekker RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) moet indienen. Pas zodra RVO een positief advies heeft gegeven over de quickscan, kan de aanvrager de feitelijke aanvraag indienen. Gemiddeld duurt de verwerking van een quickscan twee weken. Het indienen van een aanvraag kan vanaf 15 januari. Echter, in tegenstelling tot voorgaande jaren vindt toekenning van de subsidie in 2019 plaats op basis van het first-come, first-serve principe. Hierdoor is het dus heel belangrijk om zo snel mogelijk de quickscan en de eventuele aanvraag in te dienen bij RVO. Bovendien is er in 2019 nog maar één indieningsronde.

Wie kunnen DHI-subsidie aanvragen?

Bedrijven die voldoen aan de volgende criteria kunnen DHI-subsidie aanvragen:

Welk type projecten komen in aanmerking?

Mkb bedrijven kunnen DHI-subsidie aanvragen voor drie verschillende typen projecten:

Budget

Het beschikbare budget hiervoor is 9 miljoen euro waarvan 4 miljoen euro voor DGGF-landen (Dutch Good Growth Fund) en 5 miljoen euro voor de overige landen.

Wilt u meer weten?

Voor meer informatie over de DHI kunt u contact opnemen met Kees Vernooij of hier de volledige regeling bekijken.