EIC Accelerator: Geduld wordt beloond!
04 december 2019
Ben jij een mkb-ondernemer en werk je aan mooie innovaties bestemd voor de Europese markt? Dan informeer ik je graag over Horizon 2020’s EIC Accelerator (voorheen SME Instrument Phase 1 en 2). Dit is een populaire regeling die je kunt inzetten om jouw Europese innovatie een financiële boost te geven. Maar er schuilt een addertje onder het gras! Geïnteresseerd? Lees dan hieronder verder om erachter te komen waar je op moet letten, of neem contact op met mij of Joep van der Weijden.
Waarom is EIC Accelerator interessant?
Het EIC Accelerator (in 2019 bekend als SME Instrument) is een Europese subsidieregeling die commercialisatie stimuleert. Hiermee beloont de Europese Commissie demonstratieprojecten voor het marktrijp maken van een product, proces of dienst.
Ik geef je vier redenen waarom deze subsidie zo aantrekkelijk is:
- Gericht op commercialisatie: de EIC Accelerator is een van de weinige regelingen die gericht is op het vermarkten van een innovatie.
- Hoog subsidiebedrag: je kunt een bijdrage tot €2.5 miljoen ontvangen.
- Mogelijkheid om blended financing aan te vragen: vanaf de eerstvolgende sluitdatum is het mogelijk om een kapitaalinvestering van de Europese Commissie aan te vragen, tot €15 miljoen. Dit is optioneel en komt bovenop het subsidiebedrag.
- Lage eigen bijdrage: maar liefst 70% van de totale projectkosten wordt gesubsidieerd!
Redenen genoeg om deze subsidiemogelijkheid aan te grijpen voor de groei van jouw innovatieve bedrijf!
Addertje onder het gras?
Toch zit er bij deze mooie regeling een spreekwoordelijk addertje onder het gras. De concurrentie voor de EIC Accelerator is groot. Mede daardoor is de beoordeling van projectaanvragen heel streng. Ter illustratie: jouw aanvraag moet al minimaal 13 van de 15 punten scoren om door de eerste selectieronde te komen. De zesjesmentaliteit die zo succesvol kan zijn op de middelbare school, werkt hier dus helaas niet in je voordeel!
Na de eerste ronde krijg je een uitnodiging om een bezoek aan Brussel te brengen. Hier pitch je jouw project voor een kritische jury van investeerders, ondernemers en andere spelers in het innovatielandschap. In de tweede ronde valt nog eens 50% van de kansrijke projecten af!
Door deze strenge selectieprocedure is de uiteindelijke slaagkans heel laag, rond de 5%. Zelfs de meest veelbelovende aanvragen moeten vaak meerdere malen worden ingediend voordat de subsidie wordt toegekend. Des te meer reden om gebruik te maken van ons advies en de begeleiding die wij bieden! Neem contact op als je interesse hebt. Ik kan je helpen om je slaagkans van jouw project te vergroten door het schrijven van een sterke aanvraag. Bovendien kan ik je tips geven voor een uitstekende pitch.
Ik wil je wel even waarschuwen: met zo’n lage slaagkans heb je een lange adem nodig. Het duurt gemiddeld een jaar voordat je iets terugkrijgt voor al je inspanning. Maar: bij succes is de beloning zoet!
Kies je voor zekerheid?
Kortom, overweeg de risico’s zorgvuldig voordat je begint aan het lange EIC Accelerator-traject. Twijfel je of jouw project goed genoeg is om de top te halen? Mijn collega’s en ik helpen je graag om de afweging te maken tussen de EIC Accelerator en regelingen met een hogere slaagkans. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen kiezen we de regeling die het beste bij je past!
De cutoff dates voor EIC Accelerator in 2020 zijn 8 januari, 18 maart, 19 mei en 7 oktober.
tara@innovencio.nl
Telefoonnummer: 06 39 56 09 82