03 november 2021

Het wordt voor bedrijven aantrekkelijker om in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te investeren. Per 1 januari(*) verhoogt het kabinet namelijk de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen.  Via de fiscale regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA) kan een bedrijf voor deze investeringen dan gebruikmaken van aftrekpercentages van 27%, 36% en 45%.

 

Meer belastingvoordeel voor milieuvriendelijke investeringen

Wie voor duurzaamheid wil gaan, kan een flinke rekening gepresenteerd krijgen. Milieu-investeringen zijn vaak fors duurder ten opzichte van minder milieuvriendelijke alternatieven. Daarnaast zijn de prijzen de laatste tijd nog verder gestegen. De verhoging van het belastingvoordeel moet ervoor zorgen dat bedrijven meer duurzame investeringen kunnen doen. De MIA kent nu 3 aftrekpercentages, afhankelijk van het bedrijfsmiddel: 13,5%, 27% en 36%. Vanaf 1 januari 2022 verhoogt het kabinet deze dus naar 27%, 36% en 45%. Kom je als ondernemer naast deze regeling ook in aanmerking voor de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)? Dan kan het netto voordeel voor jou oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

 

Milieulijst 2022

De nieuwe MIA-percentages gelden voor investeringen in innovatieve bedrijfsmiddelen die staan op de Milieulijst 2022. Deze lijst zal aan het eind van het jaar bekendgemaakt worden. Onder het hoogste aftrekpercentage (45%) vallen kwalificerende groene investeringen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Een voorbeeld: bij een investering van € 100.000 in een bedrijfsmiddel van deze categorie (45%) kom je in 2022 uit op een belastingvoordeel van € 14.400. Dit jaar zou dat € 11.520 zijn. Er is met deze verhoging dus een extra voordeel van € 2.880 ten opzichte van 2021.

 

Interesse in de MIA of de Vamil?

Wil jij komend jaar van deze gunstige percentages gebruikmaken? Neem dan nu vast contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek. Samen met jou kijken we naar deze en andere mogelijkheden op subsidiegebied.

* Deze verhoging is onderdeel van het nieuwe Belastingplan 2022 van het kabinet. Wanneer de Tweede Kamer hiermee akkoord gaat, zal deze wijziging per 1 januari ingaan.