10 juli 2023

Wil je als mkb’er samen met een collega op Vlaams grondgebied werken aan een innovatief product of een innovatieve dienst? Dan kun je vanaf 1 september een beroep doen op de subsidieregeling CrossRoads 2023-2029. Voor dit programma is het totale budget 10 miljoen euro, per project kan de subsidie oplopen tot maximaal 250.000 euro.

Grensoverschrijdende samenwerking

Het CrossRoads programma is bedoeld om samenwerking tussen Nederlandse mkb’ers en Vlaamse kmo’s te stimuleren; het netwerk van kleine en middelgrote ondernemingen stopt namelijk nog te vaak bij de landsgrens.
De regeling moet het bestaande potentieel in Zuid-Nederland en Vlaanderen een zetje geven door mkb’s en kmo’s te ondersteunen in de zoektocht naar de perfecte partner over de grens èn door hun gezamenlijke innovaties te subsidiëren.

Mkb’ers uit Zuid-Nederland (provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland) en kmo’s uit Vlaanderen (provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en Belgisch Limburg) komen in aanmerking voor subsidie.

Kansrijke innovaties

CrossRoads ondersteunt en stimuleert grensoverschrijdende samenwerkingen rond kansrijke innovaties over de Vlaams-Nederlandse grens. Deze projecten moeten een bijdrage leveren aan de realisatie van de maatschappelijke transitieprioriteiten van Nederland en België, namelijk: duurzaam ondernemen, duurzame energie, industrie 4.0 en gezondheid.

Projecten die in aanmerking willen komen voor het CrossRoads programma worden verder beoordeeld op onder andere:
• het innovatieve karakter van het project;
• de economische impact;
• de bijdrage aan de maatschappelijke transitiedomeinen;
• de grensoverschrijdende meerwaarde van de samenwerking.

Elk samenwerkingsproject dat aanspraak wil maken op deze subsidieregeling omvat minstens één Zuid-Nederlandse mkb en één Vlaams kmo. Voor de innovatietrajecten waar subsidie voor wordt aangevraagd, geldt een maximale doorlooptijd van twee jaar.

CrossRoads financieel

Voor het CrossRoads programma is tot 2029 in totaal 10 miljoen euro gereserveerd. De subsidie per project bedraagt 50% van de subsidiabele kosten (bijvoorbeeld personeelskosten of kosten voor verbruiksgoederen), tot een bedrag van maximaal 250.000 euro. Beoordeling van aanvragen gaat volgens het tendermechanisme: de kwalitatief sterkste aanvragen ontvangen subsidie.

De eerste openstelling voor het CrossRoads 2023-2029 subsidieprogramma is van 1 september tot en met 13 oktober 2023. Tot 2026 volgen steeds twee openstellingen per jaar.

Interesse?

Wil je met een innovatietraject een bijdrage leveren aan de maatschappelijke transitieprioriteiten en zie je het wel zitten om daarin samen te werken met Vlaamse collega’s? Benieuwd of het CrossRoads 2023-2029 subsidieprogramma dan iets voor jou kan zijn? Neem dan contact met ons op.