16 september 2020

Dinsdag was het zover: Prinsjesdag. Zonder een aantal gebruikelijke tradities, maar met diverse mooie ontwikkelingen op het gebied van subsidies. Het kabinet zet volop in op investering in het bedrijfsleven door middel van bekende én interessante nieuwe regelingen. Maar ook de uitwerking van het Klimaatakkoord heeft een hoge prioriteit. Nog niet alles is duidelijk: zo zal de Baangerelateerde Investeringskorting in de komende maanden nog verder uitgewerkt worden. We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

 

Tot 25% stijging WBSO

De WBSO is interessanter dan ooit voor bedrijven die zich met R&D bezighouden. Binnen de eerste schijf stijgt het tarief naar 40%, voor starters geldt een stijging van 40 naar 50%. Daarnaast is er sprake van een mogelijke betere aansluiting van de WBSO-eisen op de ICT-sector. Tot nu toe ondersteunde de WBSO alleen de ontwikkeling van programmatuur. Nu onderzoekt men ook de mogelijkheid van WBSO-subsidie voor de ontwikkeling van Artificial Intelligence en Machine Learning. We houden je op de hoogte!

 

Nieuw: de BIK (Baangerelateerde Investeringskorting)

Een zeer interessante ontwikkeling is de tijdelijke regeling BIK, met een budget van ca. € 2 miljard. Door middel van deze regeling kunnen bedrijven korting krijgen op investeringen zoals de aankoop van een nieuwe machine. Deze korting wordt vervolgens verrekend via de loonheffing. De BIK zal op korte termijn starten: per 1 januari 2021 kun je een aanvraag indienen voor investeringen waarover besloten is na 1 oktober 2020. Heb je interesse in deze regeling? Neem dan nu al contact met ons op!

 

Verdere uitwerking Klimaatakkoord

Ondanks de coronacrisis blijft de noodzaak om te investeren in het klimaat onverminderd groot. De overheid blijft dan ook inzetten op verduurzaming van de industrie.

 

Scholing en ontwikkeling

Ook in 2021 stelt de overheid geld beschikbaar voor scholing en ontwikkeling binnen het bedrijfsleven.

 

Investering in sleuteltechnologieën

Er komt een structurele investering van € 10 miljoen per jaar in sleuteltechnologieën zoals kunstmatige intelligentie, kwantum- en nanotechnologie. Daarnaast is er de komende jaren € 23,5 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoek en ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie (AI).

 

Stikstof en de agrarische sector

Het kabinet werkt komend jaar verder aan vermindering van de stikstofneerslag zodat er ruimte komt voor nieuwe economische ontwikkelingen.

 

Verhoging tarief Innovatiebox

Het effectieve tarief van de Innovatiebox gaat per 1 januari 2021 omhoog van 7% naar 9%. Meer korting dus op winsten die je verkrijgt uit innovatieve activiteiten in Nederland.

 

Interesse? Wij staan voor je klaar!

Prinsjesdag 2020: ondanks de coronacrisis is het goed om te zien dat het kabinet wil (blijven) investeren in innovatie en klimaat. Heb jij interesse in één van de genoemde regelingen, of wil je meer weten over reeds bestaande regelingen? Ben je je op zoek naar subsidie voor jouw innovatieve en/of duurzame project? Neem contact met ons op voor een persoonlijk subsidiegesprek. Onze experts staan voor je klaar!