20 juli 2023

Het Just Transition Fund (JTF) bereidt een aantal openstellingen in augustus voor. Deze openstellingen zijn overigens nog niet definitief en gelden voor de drie regio’s West Noord-Brabant (spoor 1: innovatie), Zeeuws Vlaanderen/ Vlissingen-Oost en Zuid-Limburg (beiden spoor 2: infrastructuur).

Europees fonds

Onder het motto ‘no one is left behind’ richt het Europese fonds voor een rechtvaardige energietransitie zich op gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. In Nederland zijn dat de noordelijke provincies, IJmond en Groot Rijnmond, West Noord-Brabant (Moerdijk), Zeeuws Vlaanderen/ Vlissingen-Oost en Zuid-Limburg. Het Just Transition Fund (JTF) richt zich daarbij specifiek op het ondersteunen van de regio’s met de grootste sociaal economische uitdagingen, als gevolg van de klimaat- en energietransitie. Het fonds stimuleert onderzoeks- en innovatieactiviteiten, technologie en infrastructuren en omscholing en bijscholing.

JTF West Noord Brabant

In West Noord Brabant is het mogelijk om subsidieaanvragen voor spoor 1 (innovatie) in te dienen tussen 15 augustus en 28 september 2023. De totale beschikbare subsidie in die periode is 4 miljoen euro. Per project is er minimaal 500.000 euro en maximaal 5 miljoen euro beschikbaar. Deze projectaanvraag volgt de tenderprocedure.
Deze openstelling richt zich op projecten die bijdragen aan vernieuwing en versterking van de regionale economie, met focus op elektrificatie van processen, proces- en productinnovatie in de chemie zowel circulair als biobased materialen en energieconversie en opslag.
De subsidieregeling is alleen beschikbaar voor projecten in of ten behoeve van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg.

JTF Zeeuws-Vlaanderen/ Vlissingen-Oost

In Zeeuws-Vlaanderen/ Vlissingen-Oost is het mogelijk om subsidieaanvragen voor spoor 2 (infrastructuur) in te dienen tussen 15 augustus en 11 september 2023. De totale beschikbare subsidie in die periode is 30.755.301 euro. Per project is er minimaal 200.000 euro en maximaal 14 miljoen euro beschikbaar. Deze projectaanvraag volgt de tenderprocedure.
Deze openstelling richt zich op projecten die de ‘hardware’ ontwikkelen die nodig is voor de transitie naar betaalbare schone energie.
De subsidieregeling is alleen voor projecten die worden uitgevoerd in of ten behoeve van de COROP-regio Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen-Oost.

JTF Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is het mogelijk om subsidieaanvragen voor spoor 2 (infrastructuur) in te dienen tussen 15 augustus en 11 september 2023. De totale beschikbare subsidie in die periode is 19.200.937 euro. Per project is er minimaal 1 miljoen euro en maximaal 5 miljoen euro beschikbaar. Deze projectaanvraag volgt de tenderprocedure.
Deze openstelling richt zich op projecten die de ‘hardware’ ontwikkelen die nodig is voor de transitie naar betaalbare schone energie.
De subsidieregeling is alleen voor projecten die worden uitgevoerd in of ten behoeve van de COROP-regio Zuid-Limburg.

Projecten in genoemde regio’s kunnen tot en met 29 september 2023 ook subsidieaanvragen voor spoor 3, arbeidsmarkt, indienen. Voor deze regeling geldt het ‘first come first serve’ principe.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in het aanvragen van de JTF voor uw project? Neem dan contact op met Liesbeth Kraaijveld. Ook beantwoorden wij uw vragen rondom deze nieuwe regeling graag.