Maak gebruik van subsidieregelingen voor innovatieve ideeen

DHI

De DHI-regeling biedt kansen voor Nederlandse export en investeringen in opkomende markten en in ontwikkelingslanden. De lijst met landen is opgenomen onderaan deze pagina. Er zijn drie varianten van de regeling: demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies. Je kunt voor één van deze varianten een aanvraag indienen. Het beschikbare budget per openstelling is 4 miljoen euro voor DGGF landen en 5 miljoen euro voor de overige landen. Een DHI-aanvraag is om de volgende drie redenen aantrekkelijk:

 • In opkomende markten en ontwikkelingslanden zijn nog veel kansen voor de verkoop van producten en diensten;
 • Je kunt de mogelijkheden voor investeringen en verkoop aan potentiële nieuwe klanten precies in kaart brengen;
 • De subsidie versterkt de economische positie van het Nederlandse moederbedrijf en genereert zo duurzame werkgelegenheid en kennisoverdracht.
Thomas van Uden

Thomas van Uden
DHI Expert

Heb je vragen over het aanvragen van DHI?
Ik help je graag.

Tel: 06 – 27 33 43 51
Email: thomas@innovencio.nl

Wat is de DHI-regeling?

DHI staat voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies. De subsidie is er voor het Nederlandse mkb, als ondersteuning bij het internationaliseren in buitenlandse markten. Het aanvragend bedrijf moet uit minimaal 3 werknemers bestaan en de steun mag niet meer dan 25% van de gemiddelde omzet  over de afgelopen 3 jaar beslaan.

De DHI-regeling is op 15 januari 2020 geopend en sluit op 31 december 2020 om 17.00 uur.

Welk soort studies zijn er?

De regeling bestaat uit de volgende drie varianten:

1) Een haalbaarheidsstudie

Een haalbaarheidsstudie kan technisch of financieel van aard zijn. Bij onderzoek naar technische haalbaarheid onderzoekt hoe een beoogd project eruit moet komen te zien en wat het beste past bij de lokale omstandigheden. Voor financiële haalbaarheid onderzoekt u of de investering van een buitenlandse klant binnen de gewenste termijn terugverdiend kan worden en ook of het project financierbaar is.

Voor beide varianten wordt er een businessplan of projectplan opgesteld, op basis waarvan een buitenlandse potentiële afnemer een besluit kan nemen om eventueel te investeren in het product. Het gaat hier dus om een klant uit een DHI-land die wil investeren in een product van een Nederlandse mkb-onderneming.

Wat zijn de criteria? 

 • De maximale loopduur is twee jaar;
 • Het project is geen marktonderzoek. Het moet gericht zijn op een concreet project in een van de DHI-landen;
 • Binnen 3 jaar moet de verwachte export ten minste 10 keer het subsidiebedrag bedragen.

Wat betekent een haalbaarheidsstudie financieel?

Het maximale subsidiebedrag is 100.000 euro en beslaat 50% van de kosten van de haalbaarheidsstudie.

2) Een investeringsvoorbereidingsstudie

Om te onderzoeken of een investering in één van de DHI-landen technisch en financieel haalbaar is, kan er een investeringsvoorbereidingsstudie worden gedaan. Dit levert een businessplan op waarin alle details van de voorgenomen investering in de doelmarkt zijn uitgewerkt. Het gaat hier dus om een investering die een Nederlands bedrijf wil doen in een van de DHI-landen.

Wat zijn de criteria? 

 • De beoogde investering moet gericht zijn op het versterken van de activiteiten van het huidige bedrijf;
 • Indien er sprake is van een beoogde joint-venture, dan moet de investeringspartner al bekend zijn. De kosten die de lokale partij maakt zijn niet subsidiabel, tenzij het gaat om kosten die hij bij de Nederlandse subsidieaanvrager in rekening brengt;
 • Het moet aannemelijk zijn dat de beoogde investering financierbaar is;
 • De verwachte export naar opkomende markten moet ten minste 10 keer het subsidiebedrag bedragen. Echter is dit voor investeringsvoorbereidingsstudies in Dutch Good Growth Fund landen (zie landenlijst) niet een vereiste. Daar geldt als criterium dat de investering ontwikkelingsrelevant is.

Wat betekent een investeringsvoorbereidingsstudie financieel?

Het maximale subsidiebedrag is 100.000 euro en beslaat 50% van de kosten van het project.

3) Een demonstratieproject

Binnen een demonstratieproject wordt een technologie, kapitaalgoed of dienst in één van de DHI-landen gedemonstreerd. Dit om voor potentiële klanten aan te tonen dat een product werkt en ook effectief en rendabel is in het land. Het uitgangspunt bij deze projecten is dat de markt al bekend is en ook de doelgroep al in kaart is gebracht.

Wat zijn de criteria?

 • Het product is nieuw op de doelmarkt;
 • U demonstreert een technologie, kapitaalgoed of dienst op kleine schaal en in een reële situatie. Hiermee wordt aangetoond dat het daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft en onder lokale omstandigheden toepasbaar is;
 • Tijdens het demonstratieproject mogen er geen producten of diensten worden geleverd;
 • Binnen 3 jaar moet de verwachte export ten minste 10 keer het subsidiebedrag bedragen.

Wat betekent een demonstratieproject financieel?

Het maximale subsidiebedrag is 200.000 euro en beslaat 50% van de kosten van het gehele project.

Wat betekent de DHI-regeling financieel?

Het beschikbare budget in 2020 is € 4 miljoen voor DGGF-landen en € 5 miljoen voor de overige landen. De minimale subsidie voor een DHI-project is € 25.000. Dit betekent dat de subsidiabele projectkosten minimaal € 50.000 zijn.
De maximale subsidie bij een demonstratieproject is € 200.000 per project. Voor haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten is dit € 100.000.

Waarom Innovencio betrekken bij je DHI-aanvraag?

Innovencio laat op een aantal relevante punten licht schijnen:

 • Actieve benadering van de klant 

  Doordat we nauw contact onderhouden met onze klanten en goed op de hoogte zijn van hun ontwikkelingen, kunnen wij een klant gericht benaderen als we zien dat een project aansluit bij de criteria van de DHI-regeling. We hebben alle deadlines goed op onze radar, waardoor we precies weten wat er wanneer aangeleverd moet worden.

 • Ondersteuning in kaart brengen van de mogelijkheden 

  Voor veel van onze klanten vragen wij de WBSO aan en we zijn goed op de hoogte van wat er binnen een organisatie speelt. Veel projecten beslaan het ontwikkelen van een product of dienst, maar het kan moeilijk zijn om hiervoor een (nieuwe) afzetmarkt te vinden. Voor het naar buiten brengen van een product of een dienst is de DHI-regeling erg interessant en wij kunnen u ondersteunen bij het in kaart brengen van die mogelijkheden.

 • Begeleiding in het gehele proces 

  Van veel klanten krijgen we de feedback terug dat ze ons sterk vonden in het bewaken van deadlines en begeleiden van het proces. We voegen substantieel waarde toe in het gehele traject, van het formuleren van het project tot aan het volledige afronden van de subsidie.

DM2Solutions (4 van 16)

Landenlijst

Afrika

Algerije, Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Democratische Republiek Congo, Djibouti, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, Ivoorkust, Kaapverdië, Kenia, Liberia, Libië, Madagaskar, Malawi, Mali, Marokko, Mozambique, Niger, Nigeria, Oeganda, Rwanda, Sao Tomé en Principe, Sierra Leone, Soedan, Somalië, Tanzania, Togo, Tsjaad, Tunesië, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Zuid-Soedan

Azië

Afghanistan, Armenië, Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China (incl. Taiwan) *, Filipijnen, Georgië, India, Indonesië, Jemen, Jordanië, Laos, Maleisië *, Mongolië, Myanmar, Nepal, Pakistan, Palestijnse Gebieden, Singapore *, Sri Lanka,  Vietnam, Zuid-Korea *

Europa

Azerbeidzjan *, Kazachstan * Kosovo, Moldavië, Oekraïne * Servië * Turkije *

Zuid- Amerika

Argentinië *, Brazilië *, Chili *, Guatemala, Haïti, Mexico *, Nicaragua

Landen met een * erachter zijn opkomende markten, landen zonder een * zijn Dutch Good Growth Fund-landen.

Meer weten?

Neem contact op!