02 oktober 2017

Technology Readiness Levels (TRL)

Nederlandse en Europese subsidieregelingen richten zich vaak op specifieke fases van innovatie en productontwikkeling. Om deze specifieke fases aan te duiden worden de Technology Readiness Levels (TRL) gebruikt. De Technology Readiness Levels geven de mate van ontwikkeling van een technologie aan, waarbij TRL 1 staat voor technologie aan het begin van de ontwikkeling en TRL 9 voor technologie die technisch en commercieel gereed is. De RVO onderscheidt vier fases aan de hand van deze levels, zoals te zien in onderstaand figuur.

Technology Readiness Levels (TRL) en subsidies

Definities TRL en ontwikkelingsfasen

Het Technology Readiness Levels systeem is door NASA in de jaren 70 ontwikkeld. Sindsdien is dit systeem verder ontwikkeld en door vele instanties, al dan niet met verschillende definities, in gebruik genomen. Zo heeft de Europese Commissie het TRL systeem geadopteerd en zet het in om specifieke fasen van technologieontwikkeling te stimuleren. Ook de RVO maakt gebruik van TRL bij diverse subsidieregelingen. Zij gebruiken de TRL zoals vastgesteld door de Europese Commissie en hebben hierbij vier fasen vastgesteld. De eerste drie levels (TRL 1, 2, 3) behoren tot ‘discovery’, gevolgd door TRL 4, 5 en 6 van de fase ‘development’. TRL 7 en TRL 8 behoren tot de fase ‘demonstration’, met TRL 9 ‘deployment’ als laatste ontwikkelingsfase.

De TRLs volgens de Europese Commissie

De Europese Commissie heeft de definities van de levels als volgt vastgesteld:

  1. Basic principles observed

Deze fase wordt gekenmerkt door fundamenteel onderzoek. De basisprincipes van de technologie zijn geobserveerd en er zijn aannames over de werkingsprincipes van deze technologie. Hier is echter nog geen experimenteel bewijs voor beschikbaar.

  1. Technology concept formulated

Het technologisch concept en het mogelijke toepassingsgebied is geformuleerd.

  1. Experimental proof of concept

De eerste laboratoriumtesten zijn afgerond met een ‘proof of concept’ als resultaat.

  1. Technology validated in lab

Het proof of concept wordt gevalideerd in laboratorium-omgeving, veelal met behulp van ruwe (low-fidelity) prototypes op kleine schaal.

  1. Technology validated in relevant environment

De technologie is getest en gevalideerd in een relevante omgeving. Hierbij worden vaak functionele en geraffineerde (high-fidelity) prototypes gebruikt.

  1. Technology demonstrated in relevant environment

De werking van de technologie wordt in een relevante omgeving gedemonstreerd. De prestaties van het prototype zijn nog niet geoptimaliseerd voor de operationele omgeving. Met behulp van deze demonstratie wordt het technisch werkingsprincipe aangetoond

  1. System prototype demonstration in operational environment

De technologie is geïntegreerd in de uiteindelijke operationele omgeving. De focus ligt nu op zaken zoals productie en certificering.

  1. System complete and qualified

De technologie presteert naar behoren en de laatste productieproblemen zijn opgelost.

  1. Actual system proven in operational environment

De technologie is technisch en commercieel gereed. De volgende stappen zijn productie en marktintroductie.

Subsidieregelingen

De meeste regelingen gebruiken meerdere levels van de TRL om aan te geven voor welke fase de subsidie is bedoeld. Zo wordt bijvoorbeeld de regeling hernieuwbare energie ingezet om duurzame energie technologie met een TRL van 6 tot en met 8 te stimuleren. Deze regeling is dus voor deel gericht op ontwikkeling van innovatie en voor een deel op demonstratie van een innovatie.

Ondanks dat nog lang niet alle subsidieregelingen deze specificering letterlijk gebruiken, zijn de subsidies alsnog te koppelen aan de TRLs. Om u een idee te geven over welke subsidieregelingen bij welke ontwikkelingsfase passen, staat hieronder een overzicht met subsidieregelingen en de bijbehorende TRLs.

Regeling TRL
MIT haalbaarheid 3-4
MIT-R&D-Samenwerking 4-6
WBSO 4-6
OP Oost 4-8
SNN Valorisatie & MKB  

5-7

DKTI-Transport 5-8
 SDE+ 6-8
 DEI 7-8

Bron: RVO Consultatie Demonstratie Energie-Innovatie 2019 opgesteld door Rianne Post en Paul Claassens.

Heeft u vragen?

Carina Meertens (carina@innovencio.nl) denkt graag met jou mee over het onderwerp in relatie tot subsidieaanvragen.