OP NOORD

Thema’s

Experts in Subsidies

Nederland blinkt wereldwijd uit in negen thema’s die we ‘topsectoren’ noemen. Misschien valt jouw mooie bedrijf ook in een van deze topsectoren? Dan kun je je positie versterken en bedrijf laten groeien met beschikbare subsidies. Wij, als Experts in Subsidies, sluiten naadloos aan op deze topsectoren. Meer hierover weten?

Life Sciences & Health

De focus van de topsector Life Sciences & Health ligt op bijdrages aan de kwaliteit van de (dier)gezondheid en welvaart. In deze sector draait het om medische innovaties op uiteenlopende gebieden. Denk aan farmacie, biotechnologie en materialen tot diagnostiek, medische technologie en ‘telemedicine’.

Onderneemt jouw bedrijf in de topsector Life Sciences & Health? Laat je dan eens informeren over passende subsidies.

ICT

ICT speelt een steeds grotere rol door alle topsectoren heen. Dankzij ICT hebben we bijvoorbeeld massa-industrie, zelfstuderende auto’s, lokale en kleinschalige productie met 3D-prints. Naar verwachting gaan de toepassingsmogelijkheden van ICT toenemen terwijl de stukprijs daalt. Hierdoor wordt apparatuur goedkoper, sneller, betrouwbaarder en energiezuiniger. Precies wat we willen voor de wereld en bedrijven van morgen.

High Tech Systemen en Materialen (HTSM)

Tot deze topsector behoort een aantal nauw met elkaar verweven maakindustrieën zoals de machine- en systeemindustrie, automotive, lucht- en ruimtevaart en materialen inclusief staal. Opereer jij als bedrijf in deze specifieke (niche) markt van de highsector? Dan zijn er verschillende stimuleringssubsidies beschikbaar. De overheid wil deze sector en jouw bedrijf dan graag versterken en uitbouwen. Pak deze kans en vraag ons hiernaar!

Chemie

Van oudsher maakt en bewerkt de chemische industrie producten door de chemische samenstelling ervan te veranderen. Denk aan ingrediënten van voeding, coatings en high performance materialen. Nu grondstoffen opraken of niet eenvoudig meer beschikbaar zijn, is het een uitdading om naar de zogenaamde groene chemie over te gaan: die van duurzame en milieuvriendelijke grondstoffen gebruiken. Meer weten over subsidies hiervoor?

Energie

Energie-innovatie richt zich op het op korte termijn (2020) verlagen van kosten door de CO2-uitstoot te verminderen. En door hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen en slimmer te benutten. Op de lange termijn (2050) draagt de ontwikkeling van nieuwe technieken bij aan de transitie naar een CO2-arme Nederlandse energiehuishouding. Houdt jouw bedrijf zich hiermee bezig? Nodig jezelf dan uit voor een vrijblijvend subsidiegesprek.

Water

Nederland is hét maritieme centrum van Europa. Wij nemen deze sterke positie in door de zeer diverse vloot van zeeschepen, de grootste havencapaciteit en binnenvaartvloot en een veelzijdige maritieme (maak)industrie. Hiernaast is Nederland wereldwijd toonaangevend in de offshore dienstverlening en de ontwikkeling van complexe maritieme systemen. Geen wonder dat ‘water’ als topsector is bestempeld en vele mooie subsidies kent.

Agri & Food

Nederland is toonaangevend als het gaat om landbouw: agri & food. Om trots op te zijn! Als je kijkt naar innovatie in de Agri & Foodsector, dan gaat dit om verschillende gebieden: het ontwikkelen van voedsel en drank met extra gezonde voedingswaarden, het oplossen van voedselschaarste en het voldoen aan de groeiende vraag naar gezond en duurzaam voedsel. Is jouw bedrijf werkzaam in deze topsector? Dat geeft je volop kansen op subsidies.

Creatieve industrie

Architectuur, mode, gaming, design, reclame en nieuwe media. Allemaal zaken die vallen onder de creatieve industrie. Als je het al kort wilt omschrijven, bestaan de kernactiviteiten in deze topsector Creatieve Industrie enerzijds uit het maken van vorm, betekenis of een symbolische waarde. Anderzijds uit de manier waarop die activiteiten worden vormgeven: het creatieve innovatieproces. Past jouw bedrijf of activiteit hiertussen?

Transport en logistiek

Het transport van goederen blijft wereldwijd sterk groeien. En de eisen die klanten aan de kwaliteit van dit transport stellen, zijn steeds hoger. Hier liggen innovatieve uitdagingen om snelle en duurzame logistieke diensten te ontwikkelen die tegelijkertijd optimaal op elkaar aansluiten. Als je kijkt naar nationale of stedelijke distributie levert deze topsector een grote bijdrage aan de internationale concurrentiepositie van logistiek Nederland.

Opdrachtgevers over ons

 • “Leapfrog ontwikkelt, produceert en verkoopt 3D-printers die op je bureau passen. Vier jaar geleden zijn we als start-up begonnen, inmiddels zijn we gegroeid tot een scale-up. Onze printers zijn niet alleen klein, maar leveren ook een goede kwaliteit en zijn klantvriendelijk. In tegenstelling tot andere printers kan de onze alle verschillende soorten plastic printen, blijft de kwaliteit goed, is de printer eenvoudig te gebruiken en de prijs betaalbaar. Zo willen we 3D-printen voor heel veel mensen toegankelijk maken.”

  Bekijk Leapfrog in ons portfolio

  Leapfrog
  Mathijs Kossen
 • “2M Engineering ontwikkelt sensoren voor uiteenlopende toepassingen. We hebben met hulp van Innovencio bijvoorbeeld een OPZuid-subsidie gekregen voor slimme pakkingen. In deze pakkingen zit een sensor die exact de druk in bijvoorbeeld gas- en olieleidingen continu bijhoudt. Als die druk verandert, geeft de sensor een signaal zodat de onderhoudsinstanties meteen kunnen ingrijpen. Niet alleen handig, maar zeker in explosiegevaarlijke omgevingen zoals kerncentrales van levensbelang.”

  “We zijn ook een sensor aan het ontwikkelen dat onder iemands matras gelegd kan worden. De sensor meet onder andere hoe iemand ligt in bed en hoe zijn ademhaling en hartslag is. Uit die informatie kan je veel afleiden, bijvoorbeeld of iemand een epileptische aanval dreigt te krijgen, of dat hij verkrampt in bed ligt. De sensor communiceert draadloos met de smartphone van jezelf, van familie of van de verpleging. Ook deze innovatie kunnen we realiseren dankzij een succesvolle OPZuid-aanvraag.”

  Bekijk 2M Engineering in ons portfolio

  OP NOORD
  2M Engineering
  Gillian Mimnagh
 • “Maastricht Instruments is de schakel tussen kennisinstellingen zoals Maastricht UMC en de commerciële markt. We ontwikkelen, ontwerpen en realiseren innovatieve instrumenten, apparaten en software voor uiteenlopende toepassingen in de Life science & Health sector. Zo ontwikkelden we een unieke methode om een passend 3d-ontwerp te maken voor patiëntspecifieke implantaten, zoals een schedel en andere aangezichtsimplantaten. Ook realiseren we geavanceerde onderzoeksapparatuur voor fundamenteel wetenschappelijk en klinisch onderzoek naar ziektebeelden als hartfalen, COPD, diabetes en obesitas. Daarnaast komen state-of-the-art wearable devices van onze hand voor in nieuwe zorgconcepten.”

  Bekijk Maastricht Instruments in ons portfolio

  Maastricht Instruments
  Emile Arnoldussen