21 september 2023

De presentatie van de Miljoenennota zorgde dit jaar niet voor veel verrassingen. Dit heeft alles te maken met de demissionaire status van het kabinet. Toch is er genoeg te melden op het gebied van bijvoorbeeld regelingen rondom duurzaamheid. Zo is er sprake van diverse investeringen in energie-infrastructuur, opschaling duurzame energie en waterstof en verduurzaming van energie. Waar gaat dit geld in 2024 naartoe? En wat is er nog meer bekend over subsidies voor het mkb? We zetten het op het gebied van innovatie, duurzaamheid, leren & ontwikkelen en landbouw voor je op een rijtje.

 

Financiële mogelijkheden voor innovatie in het mkb

WBSO
Voor mkb’ers die speur- en ontwikkelingswerk verrichten, is de fiscale korting via de WBSO-regeling attractief. Het kabinet maakt in 2024 extra budget vrij om de parameters op gelijk niveau te houden. In 2024 blijven we dus werken met de volgende schijven:

Versterking economische veiligheid
Er is sprake van een budget van 100 miljoen euro voor het versterken van de economische veiligheid. Met dit budget wil het kabinet mkb’ers op het gebied van sensitieve technologieën en innovatie in Nederland houden. Op dit moment is er nog geen informatie over de invulling hiervan.

European Tech Champions Initiative (ETCI)
Via het ETCI komt 100 miljoen euro beschikbaar voor het doorgroeien van startups tot gezonde scale ups.

Nationaal Groeifonds
Er komt een vierde toekenningsronde van het Nationaal Groeifonds. Het kabinet heeft 20 miljard euro apart gezet om de vernieuwing en duurzame groei van de economie te bevorderen.

 

Duurzame (subsidie)mogelijkheden miljoenennota 2024

Eerste openstelling NIKI
Nieuw in 2024 is de Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI). Deze regeling richt zich speciaal op de operationele ondersteuning van grotere CO2-reducerende projecten met alternatieve technologie die niet in de bestaande regelingen passen. Denk hierbij aan projecten op het gebied van elektrificatie, duurzame grondstoffenproductie en circulaire projecten.

VEKI (Versnelde klimaatinvestering Industrie)
De VEKI-regeling opent ook in 2024 weer. Door middel van deze regeling kan een bedrijf investeren in bewezen CO2-reducerende technologieën voor procesefficiëntie en energiebesparing met een terugverdientijd van meer dan vijf jaar.

Verduurzaming in de industrie
Voor de stimulering van CO2-reducerende maatregelen in de industrie komt een jaarlijks budget van 85 miljoen euro beschikbaar op de begroting van het Ministerie van Economische Zaken. De verdeling daarvan is in hoofdlijnen als volgt:

Overige duurzame openstellingen TSE
Vanuit het Klimaatfonds komt in totaal 100 miljoen euro beschikbaar voor het demonstreren van vergassingsprojecten op schaal voor de productie van groen gas, biobrandstoffen en biogrondstoffenvergassing.
Daarnaast verwachten we in 2024 ook een nieuwe openstelling van het onderdeel Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI).

AanZET en SSEB
Bedrijven die willen overstappen naar een schone vrachtwagen of bouwmachine kunnen ook in 2024 weer subsidie aanvragen. Volgens de Miljoenennota komt er 27 miljoen euro budget beschikbaar voor elektrische vrachtwagens via de Aanschafsubsidieregeling zero-emissie trucks (AanZET). Voor schone bouwmachines is dat 6 miljoen euro via de Subsidieregeling schoon en emissieloos bouwmaterieel (SSEB).

SDE++
Er volgt ook weer een openstelling voor de SDE++ (Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie), met naar alle waarschijnlijkheid een budget van 8 miljard euro. Dit geld is bedoeld voor projecten die zich richten op het opwekken van elektriciteit, warmte en gas uit duurzame bronnen. Daarnaast komen projecten in aanmerking die zich richten op de afvang en opslag van CO2.

EIA, MIA en Vamil
Voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) is er volgend jaar 259 miljoen euro budget vastgesteld. Vanaf 2025 gaat dit budget omhoog. Voor energiebesparende bedrijfsmiddelen voor de glastuinbouw geldt die verhoging zelfs al per 2024.
In 2024 is het budget voor de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) 194 miljoen euro, voor de Vamil is dat 25 miljoen euro. Vanaf 2027 zal ook het budget van de MIA verder stijgen.

 

Leren en ontwikkelen

SLIM
De Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM) krijgt meer budget door het wegvallen van het STAP-budget in 2024. Dit komt vooral ten goede aan de openstelling voor de grootbedrijven in de landbouw-, horeca- of recreatiesector in de periode 2024 tot en met 2027. Daarnaast is er een tijdelijke voorziening voor individuele scholing als aanvulling op de SLIM-regeling. Deze biedt burgers de mogelijkheid met scholing eigen regie te nemen op hun loopbaan.

 

Duurzaamheid in de landbouw

SBV-regeling
Er komt een nieuwe openstelling voor de Brongerichte verduurzaming van stallen en managementmaatregelen (SBV) met circa 49 miljoen euro budget.

Regeling geïntegreerde gewasbescherming
Vanuit LNV komt er een laagdrempelige subsidieregeling voor geïntegreerde gewasbescherming. Hiervoor is 4 miljoen euro gereserveerd.

Pilot-Investeringsfonds Duurzame Landbouw
LNV heeft 43,6 miljoen euro bestemd voor het opzetten van een structureel Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL), vooor ondersteuning van boeren bij de omschakeling naar meer duurzame bedrijfsvoering. Met behulp van deze regeling kunnen boeren een gunstige financiering (qua rente, aflossingsvrije periode, achterstelling) krijgen voor de investeringen die zij doen bij een omschakeling.

 

Interesse? Neem contact met ons op!

Al met al staan volgens de Miljoenennota een mooi aantal regelingen op de planning. Heb jij een innovatief of duurzaam project op het oog en wil je weten of er een passende subsidie voor je is? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.